Rezultate slabe la Bacalaureat. Promovabilitate de 43,01%

Ca şi în 2011, rezultatele sesiunii de vara a Bacalaureatului din 2012 sunt îngrijorătoare: conform rezultatelor centralizate din toate judeţele, mai puţin de un elev din doi a trecut cu bine de examenul maturităţii, mai exact 43,01%. Notele au fost publicate şi pe site-ul www.edu.ro. Ministerul Educaţiei a anunţat totodată că, pe timpul verii, vor fi organizate cursuri de pregătire pentru cei care au picat BAC-ul, în vederea celei de-a doua sesiuni din luna august.

În 2011, mai puţin de jumătate dintre elevi au trecut cu bine de examenul maturităţii. În 2012, situaţia este asemănătoare, în condiţiile în care toate centrele de examinare au fost supravegheate cu camere video. Totuşi, autorităţile nu cred că supravegherea strictă are legătură cu notele mici obţinute de liceeni.

Noul nimistru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, crede că alegerea proastă a subiectelor este primul factor care a determinat rata scăzută de promovabilitate la nivel naţional.

"Pe medie rezultate sunt comparabile cu cele de anul trecut. Media generală se plasează sub 0,5 puncte diferenţă, ceea ce în limitele unei evaluări normale mă pot trimite pe mine să spun că sunt comparabile cu cele de anul trecut. Există judeţe ce au scăzut foarte mult şi judeţe care au crescut, în raport de rezultatele primite până la acest moment", a afirmat Andronescu.

Potrivit demnitarului, Iaşiul a crescut cu 14 la sută, Gorjul cu 11 la sută, Alba şi Argeş cu zece la sută, iar judeţele Galaţi, Giurgiu, Tulcea şi Vrancea au crescut cu până în cinci la sută.

Cele care au scăzut sunt Harghita cu 34 de procente, Botoşani cu 17 procente, Sălaj cu 16, Constanţa şi Covansa cu 12 şi Ilfovul cu zece procente.

Totodată, ministrul a acuzat că nu au fost luate măsurile necesare pentru remedierea situaţiei dezastruase din 2011.

Luni vor fi depuse contestatiile (intre orele 08:00 - 12:00), iar pe 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.