Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa şi-ar putea deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari

Senatorul francez Aline Archimbaud a declarat sâmbătă pentru un post de radio din Bulgaria că ţara sa şi-ar putea deschide din toamnă piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Acestea sunt valabile, în circumstanţele actuale, până la 1 ianuarie 2014.

Senatorul a anunţat că a depus o propunere în Senat prin care cere Guvernului de la Paris să elimine imediat restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.

"Sper ca votul Senatului să aibă loc la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, aşa cum a cerut grupul meu politic. De fapt, nu avem nevoie de o lege nouă în această privinţă. Depinde direct de decizia Cabinetului. Rezoluţia Senatului este o simplă exprimare de poziţie, o recomandare, dar având în vedere situaţia politică din Franţa, are o mare importanţă", a explicat Archimbaud.

Potrivit senatorului, actuala restricţie îi plasează pe romii bulgari şi români într-o situaţie dezavantajoasă.

Ea a adăugat că este adevărat că sunt patru milioane de şomeri în Franşa, dar câteva mii de români şi bulgari nu vor schimba situaţia.

Archimbaud a conchis că ea şi partidul său ar prefera ca imigranţii din cele două ţări să semneze contracte de muncă legale şi să plătească taxe la sistemul social.

"Este mult mai bine pentru Franţa să aibă angajaţi legali decât persoane care să muncească pe piaţa neagră fără să plătească impozite şi asigurări", a explicat ea.