
Social
Atmosferă socială incendiară în Spania
madrid-mineri.jpg

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
După o saptămână de demonstrații spontane, sindicatele se organizeaza pentru a protesta contra măsurilor de austeritate luate de cabinetul conservator a premierului Mariano Rajoy.
Spania nu pleacă în vacanța, se mobilizează pentru a convinge guvernul să revină asupra unui pachet de decrete legi, care ar trebui, prin reducerea cheltuielilor și creșterea fiscalității, să aducă un aport de 65 miliarde de euro la bugetul de stat in următorii doi ani.
Măsuri care de fapt impun societății spaniole cele 32 de severe clauze pretinse de Comisia Europeană, pentru ca Spania să poată beneficia de programul de asistență finaciară a sectorului bancar în valoare de 100 miliarde euro.
In spatele acestor impresionante cifre se găsesc mai multe modificări legislative care anuleaza printr-o trăsătură de condei o mulțime de drepturi sociale câștigate de-a lungul a peste trei decade de istorie democratică.
Bugetarii se văd lipsiți de al 14-lea salariu, si fără o bună parte din zilele libere, persoanele cu handicap, dependente socio-medical, se văd fără ajutoare financiare, șomerii își văd redus ajutorul social, angajații din administrație se tem pentru postul de muncă, de altfel ca toți cei care sunt plătiti din bani publici, și toate astea, după ce deja a fost mărit impozitul pe profit, iar de la 1 septembrie va crește între 3 și 6 procente Taxa pe Valoarea Adăugată.
” Nu mai sunt bani pentru a plăti multe servicii publice, nu mai sunt bani pentru salariile bugetarilor, avem o datorie imensă” sunt declarații ale ministrului de finanțe în dezbaterea parlamentară de astăzi, inaintea votării acestui polemic pachet de măsuri, care a trecut în cele din urmă doar datorită majorității absolute de care se bucură partidul popular al premierul Mariano Rajoy
"Vor să ruineze ţara, trebuie să-i oprim, suntem mai mulți decat ei" este lozinca sub care sindicatele au organizat demonstrațiile de astăzi, încercând să capitalizeze nemulțumirea socială.
"Frauda democratică" și "lupta de clasă" sau ”răzbunare socială", sunt adejectivele cu care liderii sindicali caracterizează măsurile radicale luate de premierul Mariano Rajoy. ”Guvernul popular profită de criză pentru a introduce reforme cu caracter dogmatic” este una dintre principalele acuzații pe care o aduce opoziția socialistă guvernării conservatoare.
Cele mai multe dintre aceste mitinguri vor începe în jurul orei 20 şi vor parcurge puncte strategice în centrele marilor orașe. La Madrid demonstrația este convocată să înceapă la ora 20:30 în Plaza Neptun, lângă Congresul Deputaților, și se va termina în Puerta del Sol, după ce va trece prin fața primăriei. Aici vor fi prezenți liderii marilor centrale sindicale, Ignacio Fernandez Toxo şi Candido Mendez, precum și Secretarul General al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Bernadet Ségole.
În prefața acestei impresionate mobilizări populare, pentru a șaptea zi, astăzi au continuat demonstrațiile spontane care au blocat importante artere de circulație în marile orașe ale Spaniei, iar Congresul Deputaților continuă să fie protejat de un impresionant dispozitiv de al poliției, pentru a permite accesul parlamentarilor în clădire.
Mâine o altă demonstrație va fi organizată la Bruxelles, pentru a protesta contra reformelor premierului Mariano Rajoy. Sindicatele vor să mobilizeze cetăţenii spanioli care locuiesc în Belgia pentru a demonstra în fața Ambasadei Spaniei. De asemenea la Londra, pntru același motiv, mai multe organizații au solicitat permisul pentru a demonstra in fața Ambasadei Spaniei.