Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezenţa ONU în Siria, prelungită cu 30 de zile

Consiliul de Securitate ONU a prelungit vineri, pentru "o ultimă perioadă de 30 de zile", misiunea celor 300 de observatori ONU în Siria, relatează AFP. Votul a fost unanim, deşi Rusia ameninţase blocarea proiectului propus de Franţa, Germania, Portugalia şi Marea Britanie.

Mandatul Misiunii ONU în Siria expira vineri seară.

Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că orice tentativă de a acţiona în Siria în afara Consiliului de Securitate ONU va fi "ineficientă", conform purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Rusia şi China au utilizat drepturile de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru blocarea unui proiect de rezoluţie care ameninţa cu sancţiuni regimul din Siria. "Marea Britanie este consternată de vetoul exercitat de Rusia şi China", a declarat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, acuzând cele două mari puteri că "pun interesele naţionale în faţa vieţilor a milioane de sirieni".

În acest context, Statele Unite consideră că membrii Consiliului de Securitate ONU "au eşuat în totalitate" în criza din Siria, afirmând că vor intensifica acţiunile în afara acestui organism al Naţiunilor Unite, conform ambasadorului Susan Rice.