
Social
UE: Produse alimentare sigure
default.png

Totul se datorează Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei „de la fermă la consumator” prin declanşarea unei reacţii rapide în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară.
Raportul arată că numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate şi controalele de siguranţă garantează că produsele alimentare din blocul comunitar sunt sigure.
Toţi membrii sistemului sunt informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia pot reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare în mod coordonat pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni.
John Dalli, comisarul responsabil cu politica în domeniul sănătăţii şi al protecţiei consumatorilor, a declarat că Sistemul reprezintă un instrument esenţial, deoarece permite identificarea şi eliminarea riscurilor de pe piaţa europeană. În plus consolidează încrederea consumatorilor noştri în sistemul nostru de siguranţă a produselor alimentare şi a furajelor.
Spre exemplu, anul trecut blocul comunitar s-a confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima şi crizele declanşate de dioxină şi de E.coli.
Printre problemele raportate cel mai frecvent anul trecut s-a numărat migraţia substanţelor chimice din ustensilele de bucătărie provenite din China.
Unul dintre succesele deosebite a fost consolidarea controalelor de siguranţă la frontierele UE. Aproape jumătate din notificări se refereau la produse alimentare şi furaje respinse la frontierele UE.
Procedeul este următorul : atunci când se identifică un astfel de produs, Sistemul informează ţara tertă în cauză, solicitându-i să întreprindă acţiuni corective şi să evite repetarea acestei probleme.
Atunci când se detectează o problemă gravă şi persistentă, Comisia solicită tării în cauză să aplice măsuri corective urgente, cum ar fi radierea unităţilor de pe lista întreprinderilor autorizate, blocarea exporturilor sau intensificarea acţiunilor de control.
Comisia, împreună cu statele membre, va continua să consolideze sistemele de raportare care permit autorităţilor naţionale să îşi direcţioneze mai bine activităţile de prelevare de probe şi inspecţiile în conformitate cu resursele lor existente.