Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar ar putea fi posibila in Capitală

În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București va fi deschis Primul Centru de Diagnosticare Precoce a cancerului pulmonar din Romania prin intermediul bronhoscopiei.Asociaţia Aer Pur România împreună cu Institutul "Marius Nasta" au lansat campania "Control pentru Speranță" cu scopul de a informa și sensibiliza publicul larg cu privire la cancerul pulmonar.

Pornind de la considerente medicale dramatice cum ar fi depistarea târzie, în stadii foarte avansate ale bolii și o rată de supravieţuire la 5 ani de la diagnosticare de numai 17-18%, cei doi inițiatori și-au propus înființarea în cadrul Institutului "Marius Nasta" a Primului Centru de Diagnosticare Precoce a cancerului pulmonar din Romania prin intermediul bronhoscopiei.

Obiectivul ambițios al campaniei este cu un pas mai aproape de realizare pentru până pe 6 august 2012, la numărul de SMS 8863 (în valoare de 2 euro la care nu se percepe TVA, în reţelele de telefonie mobilă Vodafone, Orange şi Cosmote) se pot colecta fonduri de la populație pentru realizarea acestei iniţiative. "Am constatat că majoritatea oamenilor cu care am stat de vorbă până acum s-a confruntat, la un moment dat în viață, în familie sau în cercul de prieteni, cu un caz de cancer pulmonar care s-a soldat cu deces.

Oamenii știu că e grav (pentru că “e cancer”) dar nu știu de ce e grav (pentru că supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticare este de sub 20% întrucât diagnosticul se pune târziu, boala dezvoltându-se pe tăcute). Statisticile ne arată că această formă de cancer atinge un număr îngrijorător de mare de români: peste 33.000 de decese anuale. Sau, raportându-ne la fiecare clipă care trece, la fiecare 16 minute această boală mai face o victimă din rândurile noastre. Împreună, putem întoarce această cifră în favoarea vieții” – Cornel Radu-Loghin, președintele Asociației Aer Pur România.

Înființarea Centrului se poate realiza doar în contextul în care se strâng fondurile necesare achiziționării de echipament medical modern și performant care să permită șpecialiștilor din Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București efectuarea tuturor procedurilor medicale necesare. “Pe lângă numărul de SMS, cei care doresc să ne ajute mai găsesc pe site-ul www.controlpentrusperanta.ro și alte metode.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi până acum precum și celor care ni se vor alătura de azi înainte. Nu e niciodată prea devreme până nu e prea tarziu să ajutăm!” - Cornel Radu-Loghin, președintele Asociației Aer Pur România. Site-ul campaniei este www.controlpentrusperanta.ro, iar mesajele pot fi trimise pe adresa de mail [email protected]