Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al-Assad dă asaltul final pentru Alep

Forţele regimului al-Assad continuă asaltul început vineri asupra localităţii Alep. Atacurile aeriene sunt susţinute sâmbătă de trupe terestre care luptă să preia orasul de sub controlul rebelilor. BBC scrie ca mai mulţi rebeli au murit în urma luptelor. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri, la Londra, că nu este posibil să "continuăm să rămânem spectatori sau observatori" ai evenimentelor din Siria, preconizând o acţiune militară sub comanda ONU.

 

Ţară măcinată de mai bine de 16 luni de conflicte violente între forţele regimului al-Assad şi rebeli, Siria a fost vineri scena unor bombardamente intense ale armatei. Militarii au lansat mai exact o contraofensivă cu scopul de a prelua controlul asupra sectoarelor rebele de la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, considerat o miză crucială a conflictului armat din această ţară.

Asaltul are loc la peste o săptămână de la deschiderea acestui nou front, pe 20 iulie, armata preluând controlul asupra capitalei Damasc, unde au avut loc, de asemenea, confruntări violente în cartiere ostile regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Totodată, mai multe ţări occidentale şi-au exprimat preocuparea faţă de perspectiva unui asalt împotriva rebelilor, Washingtonul evocând posibilitatea unui "masacru" şi condamnând "agresiunea odioasă şi inacceptabilă a forţelor lui al-Assad împotriva acestui centru cu populaţie civilă".

"Ne confruntăm cu un regim care îşi ucide şi masacrează propriul popor ", a subliniat la rândul său premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care a evocat varianta unei intervenţii internaţionale cât mai rapide în Siria.

Chiar şi Rusia – aliatul de bază al Siriei - a avertizat sâmbătă că o "tragedie" ameninţă Alepul, al doilea cel mai important oraş din Siria, apreciind totodată că nu este "realist" să se aştepte ca Guvernul sirian să rămână cu braţele încrucişate în timp ce rebelii înarmaţi ocupă marile oraşe.

"Suntem pe cale să convingem Guvernul (sirian) că el trebuie să facă primele gesturi", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Soci, alături de omologul său japonez.