Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele atacuri ale armatei egiptene în Peninsula Sinai, după aproape 40 de ani

primele-atacuri-armatei-egiptene-peninsula-sinai-aproape-40-ani.jpg

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi (Foto: Reuters/Televiziunea egipteană)

Egiptul a lansat miercuri lovituri aeriene în Peninsula Sinai, primele după războiul din 1973, cu Israelul. Elicopterele de atac au deschis focul asupra militanţilor care au ucis 16 militari egipteni duminică, relatează New York Times. 20 de militanţi au fost ucişi în atacul lansat de elicopterele Apache, a anunţat televiziunea egipteană de stat, citată de AFP.

Un oficial militar din Sinai a declarat, sub protecţia anonimatului, că "teroriştii au fost ucişi" într-o operaţiune lansată asupra satului Tumah. "Operaţiunea continuă", a adăugat el. Alţi oficiali din domeniul securităţii în Sinai au anunţat lovituri aeriene în apropiere de oraşul Sheikh Zuwayid, nu departe de sat.

În noaptea de marţi spre miercuri, persoane neidentificate au atacat puncte de control de securitate în apropiere de oraşul El-Arish, au precizat aceşti oficiali, dar nimeni nu a fost ucis în schimbul de focuri. Duminică, 16 membri ai pazei de frontieră egiptene au fost ucişi într-un atac atribuit militanţilor islamişti. Incidentul a avut loc chiar la graniţa cu Israelul.

Este pentru prima dată după mai multe decenii că armata egipteană lansează atacuri în Peninsula Sinai. Şi este pentru prima dată după câţiva ani că Egiptul închide pe termen nedefinit punctul Rafah, singura graniţă a teritoriilor palestiniene cu lumea exterioară, care nu e controlată de Israel.

Armata egipteană promisese luni că va răzbuna moartea soldaţilor. Un comando de 35 de terorişti a pătruns duminică pe teritoriul egiptean, potrivit armatei. Islamiştii au fost sprijiniţi de tiruri de mortiere trase dinspre Fâşia Gaza, teritoriu controlat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Militanţii au pătruns apoi pe teritoriul Israelului, unde au fost neutralizaţi. Soldaţii şi poliţiştii egipteni au făcut percheziţii în toate casele aflate în apropierea locului atacului. Potrivit AFP, mai multe buldozere se îndreaptă în prezent spre Rafah, aflat lângă graniţa dintre Egipt şi Gaza, probabil pentru a astupa tunelurile săpate de militanţi pe sub graniţă, pentru a face contrabandă.

Atacul a îngrijorat Israelul, care a urat succes armatei egiptene. "Responsabilitatea de a asigura securitatea în Sinai cade doar în sarcina Egiptului, care face tot ce îi stă în putere pentru a lupta contra terorismului. Succesul său va permite evitarea unor atentate teribile", a declarat Amos Gilad, un înalt responsabil din Ministerul israelian al Apărării.

Situaţia din Peninsula Sinai s-a deteriorat din 2011, după căderea lui Hosni Mubarak. Noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, membru al Frăţiei Musulmane, a declarat duminică, după atacul de la frontieră, că a dat instrucţiuni clare pentru ca armata să preia controlul total asupra Peninsulei Sinai. Prezenţa militară egipteană din Sinai este destul de redusă, conform acordului de pace cu Israelul, care prevede demilitarizarea zonei.

 

Atacul din Sinai creează probleme interne

 

Atacul de duminică din Sinai a creat însă şi probleme mari pe plan intern în Egipt. Preşedintele Morsi a fost nevoit marţi să renunţe să mai participe la funeraliile soldaţilor ucişi, după ce zeci de protestari l-au determinat pe premier să plece de la o rugăciune ţinută pentru soldaţi. "Voi i-aţi ucis. Voi, câinilor!", i-au strigat protestatarii premierului Hesham Qandil, arătându-i pantofii (o ofensă pentru musulmani). Ei se refereau la Frăţia Musulmană.

De altfel, unul dintre manifestanţi purta o pancartă pe care era scris: "Această înmormântare e pentru egipteni, nu pentru Frăţia Musulmană şi preşedintele ei", relatează New York Times. Şi deşi premierul nu este membru al mişcării islamiste, la fel ca preşedintele Morsi, criticii spun că e un simpatizant al grupării. Uciderea soldaţilor, prima criză reală pe care Morsi trebuie să o rezolve, a agravat tensiunile politice existente între preşedintele islamist şi armata secularistă.

Nu în ultimul rând, a avut de suferit şi imaginea lui Morsi. Mişcarea sa, Frăţia Musulmană, are legături strânse cu Hamas. Noul preşedinte egiptean promisese că va relaxa restricţiile impuse asupra Fâşiei Gaza. După atac, criticii liderului de la Cairo au încercat să demonstreze că apropierea de Hamas reprezintă o vulnerabilitate a Egiptului post-Mubarak şi că teroriştii vor fi încurajaţi de acum înainte.