Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cabinetul Rajoy pune capăt sistemului gratuit de asistenţă medicală

Guvernul conservator  vrea să pună capăt gratuităţii sistemului național de sănătate,  o noua decizie care se înscrie deja cu firesc în radicala politică de austeritate promovată de premierul Mariano Rajoy. Conform noii măsuri, vor fi lipsiți de asistență medicală gratuită toate persoanele care nu sunt afiliate la sistemul național de asigurări de sănătate.

 

Până de curănd Spania dispunea de un generos sistem public de asistență medicală, de care putea sa beneficieze orice persoană care avea inchiriată o locuință si era luată în evidențele primăriilor.

”Spania nu va mai fi paradisul imigranților”, este ceea ce  a declarat  Rafael Hernando, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular  în Congresul Deputaților. Cu această afirmație anunța parlamentarul conservator noua initiativă legislativă conform careia, atât imigranții fără documente în regulă, cât si ceilalți cetățeni comunitari care nu contribuie la sistemul național de asigurări, vor trebui  să plătească o asigurare  aparte pentru a avea acces la sistemu public de sănătate.

Această asigurare va avea un preț anual de aproape 800 de euro pentru adulți.  Minorii si femeile gravide vor continua sa beneficieze în continuare de asistență medicală gratuită, în schimb cei care au implinit deja 65 de ani vor trebui să contribuie cu aproape 1.900 de euro pentru a avea acces la aceste servicii. Întarzierea în achitarea unei rate lunare a asigurării, îi va lipsi pe cei în cauză de trei luni de asistență medicală

De asemenea cetățenii spanioli care nu au un contract de muncă și în consecință  nu-și plătesc  contribuția la sistemul de asigurări, dar care au venituri anuale de peste 100.000 euro, sunt vizați de această măsură  și vor trebui să plătească aceeași sumă, pentru a avea acces la sistemul public de sănătate. 

Noua măsură anunțată de guvernul conservator, alaturi de o alta recentă decizie, aceea de a suprima ajutorul de 400 de € pentru persoanele fără niciun fel de venituri,   a provocat un întreg val de proteste, atât din partea sindicatelor, cât și din partea opoziției socialiste.

 „Aceasta noua măsură a guvernului popular va încuraja mișcările de dreapta si xenofobia, încercănd să-i identifice pe imigranți ca responsabilii acestei crize”, declara cu puțin timp în urma un responsabil socialist , „ne vom reuni cu sindicatele pentru a concentra măsuri de protest pentru a determina guvernul sa revină asupara acestei decizii” a ținut sa completeze Antonio Hernando.

 „Aceste măsuri sunt  o bomba cu ceas, guvernul și-a pierdut orice sensibilitate socială” afirma  un important lider sindical, care nu a exclus posibilitatea ca protestul sa ajungă la orgnizarea unei noi  greve generale la sfarsitul lunii septembrie.  

 Reacții dure au venit si din teritoriu, guvernele regionale din Andaluzia, Catalonia și Țara Bascilor au anunțat deja că refuză să suprime dreptul  general la asitenta medicala gratuita și în consecință nu vor implementa măsura.

Este adevarat ca față de ceilalti parteneri comunitari, Spania asigura până  de curând o generoasă asitență medicală gratuită pentru orice persoană care avea închiriată o locuintă și era luată în evidentele primăriilor.  Acum câteva luni guvernul a restrans acest drept, lăsându-i pe imigranții ilegali fara asitență sanitară regulată, dar Spania are importante comunități de cetățeni comunitari, care nu erau atinși de această primă măsură.

Noua decizie, conform explicațiilor oferite de guvernul conservator, vrea sa pună capăt, așa numitului turism sanitar, acuzând faptul ca mulți cetățeni europeni, vin în Spania pentru a beneficia de gratuitatea unor complicate tratamente si intervenții chirurgicale, care ar presupune cheltuieli importante în țările de origine.

 În ceea ce-i privește pe romanii care locuiesc în Spania, conform unei prime lecturi, probabil va fi comunitatea cea mai atinsă de acestă nouă reformă a sănătății. Din cei peste 860.000 de compatrioti care lucuiesc aici, doar 280 de mii sunt afiliați la sistemul asigurărilor de sănătate. Făcând o simplă socoteală și folosind cifre aroximative, putem presupune cà un sfert, adică  aproape 220.000 sunt minori si  că ar mai rămâne aproape  400.000 de români, care în acest moment lucrează în economia subterană, nu au deloc de lucru sau sunt persoane în varstă, care au venit în Spania să traiască împreună cu familiile mai tinere.

400.000 de romăni care vor avea de ales, să accepta precaritate unei vieți lipsite de asistență medicală, să platiească asigurarea sau să se întoarcă acasă, fiindcà așa cum afirma deputatul conservator :  de acum incolo ”Spania nu va mai fi paradisul imigranților”.

Ar mai fi de menționat faptul că în aceeași măsura această reformă va atinge  comunitățile de  britanici si de nemți care insumează aproape 700.000 de membri, în mare parte pensionari, care vin în Spania pentru a beneficia de o viață mai ieftină