Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Triburile de beduini sprijină raidurile egiptene din Sinai

triburile-beduini-sprijina-raidurile-egiptene-sinai.jpg

Turn de control, la graniţa dintre Israel şi Sinai (Foto: Reuters/Baz Ratner)

Israelul a dat undă verde joi Egiptului să mobilizeze elicoptere de luptă împotriva unor presupuşi militanţi islamişti în partea egipteană a Peninsulei Sinai, la frontiera cu statul evreu. În acelaşi timp, armata egipteană a mobilizat mai multe trupe terestre în zonă, iar liderii triburilor de beduini au ajuns la un acord de susţinere a militarilor în eforturile de restabilire a securităţii.

Cabinetul israelian de Securitate a aprobat o slăbire temporară a prevederilor acordurilor de pace din 1979, care limitează o mobilizare militară în Sinai, a declarat pentru AFP un oficial israelian sub protecţia anonimatului. Această decizie israeliană are loc la o zi după ce armata egipteană a efectuat o operaţiune în cursul căreia a ucis 20 de militanţi, în cadrul unei campanii îndreptate împotriva unor grupări islamiste înarmate din Sinai.

Duminică, 16 grăniceri egipteni fuseseră ucişi într-un atac atribuit unor islamişti extremişti care, după ce au preluat controlul asupra unui tanc egiptean, au reuşit să pătrundă pe teritoriul israelian, unde au fost neutralizaţi.

În context, armata egipteană a mobilizat militari suplimentari în Podişul Sinai, relatează BBC News online. De asemenea, autorităţile egiptene au început să localizeze şi să închidă numeroase tuneluri săpate ilegal de contrabandişti din Fâşia Gaza. Conform postului Nile News TV, noi confruntări armate au avut loc joi în apropierea localităţii Al-Arish din Peninsula Sinai. Cel puţin 12 transportoare blindate au fost trimise joi în Podişul Sinai, unde deja sunt sute de militari egipteni. Armata egipteană calificase miercuri drept un "succes total" această operaţiune terestră şi aeriană excepţională împotriva unor "terorişti" în Peninsula Sinai.

Liderii triburilor de beduini din Peninsula Sinai au ajuns la un acord cu ministrul egiptean de Interne, conform căruia vor oferi sprijin forţelor armate, pentru a restabili securitatea în regiune. De asemenea, triburile au acceptat să indice soldaţilor amplasamentul unor tuneluri folosite de contrabandiştii din Fâşia Gaza. Abu Marzuka, lider al unui trib din Sinai, a spus în context: "Să se supere Hamas, pe noi nu ne interesează".