Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coplata înseamnă “băgatul mâinii adânc în buzunarul pacientului”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Autorităţile au convenit cu reprezentanţii FMI amânarea introducerii sistemului de complata în Sănătate. Până când, însă, nu se ştie exact. Cert este că prea curând nu vom fi obligaţi să plătim o parte din serviciile oferite de spitalele statului. “Pacienţii români nu îşi permit coplata, spune la RFI preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia, nici acum şi nici în viitorul apropiat.

"Aş spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali - Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială - privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a şasea revizie a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenţie, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie", a declarat sâmbătă seară la încheierea discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Coplata, un bir în plus pentru pacienţi

Cezar irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice

AscultăDownload

 

Preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia, a declarat la RFI ca nici sistemele occidentale, care includ implicarea companiilor de asigurari nu ar avea succes deocamdata in Romania.

“Românii nu îşi permit coplata. Coplata în ţările vestice înseamnă intervenţia asigurării private sau complementare la susţinerea tratamentelor şi investigaţiilor. În România, sispetul de coplată înseamnă băgatul mâinii adânc în buzunarul pacientului.”, a mai precizat Cezar Irimia la RFI.

Autoritatile au mai agreat în discuţiile cu FMI si alte masuri importante. Printre acestea, plata TVA la încasare, incepand cu 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat si o serie de initiative pentru stimularea creării de noi locuri de muncă.