Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat la Damasc, revendicat de rebelii sirieni

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

O bombă a explodat miercuri dimineaţă, în imediata apropiere a unui hotel din Damasc, în care erau cazaţi observatorii ONU. Atentatul, soldat cu cinci răniţi, a fost revendicat de Opoziţie, adică Armata Siriană Liberă. Explozia a avut loc chiar în centrul Capitalei siriene.

Potrivit Armatei Siriene Libere, care a revendicat atacul, rebelii vizau un birou al Statului Major, unde avea loc o reuniune militară. Informaţia a fost confirmată pentru AFP de comandantul Maher al-Nouaimi, şeful biroului de coordonare al comandamentului rebelilor. Potrivit acestuia, operaţiunea viza ridicarea moralului rebelilor, după ce aceştia au fost nevoiţi să bată în retragere şi în luptele de la Damasc şi în cele de la Alep.

Bomba a fost amplasată în parcarea hotelului Dama Rose. Niciunul dintre observatorii ONU nu a fost rănit, a precizat ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Faisal Mekdad. Oficialul sirian a explicat şi că "acest act criminal era menit să deformeze imaginea Siriei".

În urmă cu câteva săptămâni, tot într-un atentat la Damasc, au murit ministrul Apărării, dar şi cumnatului preşedintelui Bashar al-Assad. De asemenea, fratele lui al-Assad s-ar afla într-o stare gravă, după ce şi-a pierdut ambele picioare.

Rebelii susţin că vor să grăbească prăbuşirea regimului şi aşa subrezit de dezertări la cel mai înalt nivel. În prima sa apariţie publică după ce a părăsit regimul Assad la începutul lui august, fostul premier Ryad Hijab spune că Bashar al-Assad nu mai controlează decât o treime din teritoriul sirian. Vorbind din Iordania, unde s-a refugiat, Hijab a explicat că moralul Guvernului e extrem de slăbit după 17 luni de ţinut piept revoltei populare.

Statele Unite au încercat şi ele să pună presiune asupra regimului sirian. Un oficial din cadrul Departamentului Trezoreriei i-a îndemnat pe membrii Guvernului de la Damasc să dezerteze. La Mecca, în Arabia Saudită, a început de marţi un summit islamic, pentru a încerca să pună capăt violenţelor din Siria. Un prim pas ar putea fi suspendarea Siriei din Organizaţia Conferinţei Islamice.