Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 50 de atentate într-o zi în Irak

Cel puţin 53 de persoane au fost ucise joi în aproximativ 50 de atentate în Irak, conform surselor medicale şi de securitate, la câteva zile de la sfârşitul perioadei de post a Ramadanului, marcată de obicei de o sporire a violenţelor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Extremiştii consideră că această lună sacră a musulmanilor este propice pentru a realiza "războiul sfânt".

Cel puţin 250 de persoane au fost, de asemenea, rănite în aceste atacuri care au avut loc în aproximativ 20 de localităţi de pe întreg teritoriul Irakului.

Aceste atentate ridică la 198 numărul persoanelor ucise de violenţele din luna august în Irak, conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor furnizate de surse medicale şi de securitate.

Luni, un cabinet britanic specializat în probleme de securitate, AKE, a avertizat că "teroriştii din Irak ar putea pregăti atentate cu bombă menite să facă un număr maxim de victime, în timpul marilor adunări de civili desfăşurate cu ocazia sfârşitului Ramadanului" săptămâna aceasta.

Chiar dacă violenţele s-au diminuat în raport cu anii 2006-2007, acestea rămân încă foarte frecvente în Irak.

În iulie, 325 de persoane au fost ucise, conform autorităţilor, fiind luna cea mai sângeroasă din august 2010. Luna trecută, doar patru zile au trecut fără vreun atentat. În cursul acestei luni, Irakul s-a confruntat cu explozii şi atentate în fiecare zi.