Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE vrea să-ţi afle părerea

your-voice-europe.jpg

CE vrea să-ţi afle părerea

În ce direcție ați dori să se îndrepte Uniunea Europeană în viitorul apropiat? Cum arată Uniunea Europeană în care ați dori să trăiți în 2020?” Sunt cîteva întrebări la care cetăţenii europeni sunt invitaţi să răspundă onlione în carul uinei dintre cele mai mari consusltări publice lansate de CE.

Până acum, peste 5500 de cetăţeni din blocul comunitar şi-au exprimat părerea privind drepturile lor şi viitorul Europei.

Comisia Europeană a lansat această iniţiativă chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, în încercarea de a stabili agenda politică viitoare a Uniunii.

În consultarea publică lansată de Executivul comunitar, cetăţenii europeni sunt întrebaţi care sunt obstacolele efective întâlnite în viaţa de zi cu zi, în calitate de cetăţeni europeni sau atunci când doresc să se bazeze pe drepturile fundamentale stabilite în legislaţia comunitară.

Alte întrebări se referă la dificultăţile pe care le întâmpină europenii atunci când călătoresc în Europa, când se mută în străinătate, când votează sau când candidează la alegeri ori atunci când efectuează cumpărături online.

Până acum cele mai multe răspunsuri au venit de la francezi – peste 11 la sută din răspunsuri, italienii 10 procente şi spaniolii în jur de 9 procente.

5 la sută dintre cei care au completat chestionarul sunt români.

Cei mai mulţi dintre repondenţi sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani – aproape 34 la sută din răspunsuri au venit de la această categorie de vârstă, după care urmează cei cuprinşi în categoria 31-45, cu peste 30 la sută din procente.

Chestionarul este scurt, putând fi completat online în doar 10 minute. Consultarea publică va fi deschisă până pe 9 septembrie.

Chestionarul poate fi completat la adresa: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=EUCitizenship3&lang=ro

Andreea Orosz şi magazinul european