Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa ridică parţial restricţiile impuse românilor şi bulgarilor

romi.jpg

Sursa: easternblocparty.tumblr.com

Franţa a eliminat miercuri oficial taxa care limita accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Hexagon. Măsura este cuprinsă în cadrul circularei care prevede găsirea de soluţii pentru integrarea romilor din Hexagon.

Pe 22 august, după reuniunea consacrată situaţiei romilor din Franţa, guvernul francez anunţase că este gata să ridice parţial măsurile tranzitorii care restrâng accesul pe piaţa muncii din Franţa pentru romi. Cum legea franceză nu face diferenţa între romi şi români, măsurile se vor referi la toţi românii şi bulgarii. După polemica din timpul verii apărută după demolarea mai multor tabere ilegale de romi, circulara trimisă miercuri de guvern în teritoriu oferă prefecţilor un cadru precis asupra felului în care trebuie trataţi romii, scrie “Le Monde”. Este o schimbare de ton importantă faţă de epoca Sarkozy, comentează cotidianul de stânga.

În primul rând, va fi desfiinţată taxa care restricţiona în bună parte accesul românilor pe piaţa muncii din Franţa. “Taxele datorate de angajator şi de persoana respectivă la Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare sunt desfiinţate”, iar măsura intră în vigoare imediat, se arată în circulară. În plus, lista de meserii care sunt deschise românilor şi bulgarilor va extinsă curând. Administraţia lui Francois Hollande a fost acuzată că nu face decât să continue politica de demolare a taberelor ilegale şi de expulzare a romilor. Iar ieri, experţii Naţiunilor Unite au solicitat guvernului francez să se asigure că demolarea taberelor de romi respectă normele europene şi internaţionale ale drepturilor omului cu privire la lipsa de discriminare.

După reuniunea ministerială dedicată acestei probleme, guvernul francez a decis să adopte două direcţii în politica faţă de romi: pe de-o parte, să continue evacuările de tabere ilegale, dar pe de altă parte să încerce să găsească soluţii pentru integrarea romilor evacuaţi.

Circulara, ce a fost semnată de 7 miniştri, recomandă asigurarea unui tratament egal şi demn oricărei situaţii de suferinţă socială. Prefecţii vor trebui să găsească soluţii în materie de şcolarizare, sănătate, locuri de muncă ori cazare.