Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă în Hârtieşti, Poseşti şi Suhaia

1.jpg

PACT pentru comunitate la Posești

După prima etapă din cadrul proiectului "Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă", reprezentată de vizitele de evaluare a potențialului de resurse și interesului comunității în a dezvolta forme asociative în agricultură, Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare - a ales cele trei comunități care vor continua în cadrul programului.

În următoarele luni, Fundaţia PACT va facilita coagularea grupului de inițiativă format din 5-10 fermieri în Hârtiești (Argeș), Posești (Prahova) și Suhaia (Teleorman). Cele trei comunități au fost alese pe baza unei cercetări aplicate în cinci comunităţi rurale, care a evaluat resursele locale existente, dorința de asociere, spiritul de initiativa, varietatea de oportunități de asociere, deschiderea mediului instituţional.

În fiecare dintre cele trei comunități se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de inițiativă, care va avea ca rezultat concret generarea și dezvoltarea unei idei de afaceri. Fundația PACT, în calitate de partener ce asigură asistență tehnică, va sprijini prin consultanta grupul de inițiativă pentru a pune bazele unei entitati agricole asociative viabile. Va fi selectată cea mai bună idee de afacere pentru agricultura locală. Vom oferi facilitare și consultanță pentru ca grupul să-și dezvolte viziunea și misiunea pe termen lung, să identifice cea mai potrivită formulă de asociere pentru comunitatea locală și pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

Proiectul lansat de Fundația PACT împreună cu Romanian-American Foundation își propune să stimuleze crearea de grupuri de inițiativă ale fermierilor locali, oferind asistență și consultanță pentru dezvoltarea unor forme asociative în agricultură, cu scopul valorificării pe piața a producției, creșterii eficiențeiși dezvoltării economice și sociale a comunităților locale.

În  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima dată în România un atelier de lucru - Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare și ajustare a unui proiect inovator într-o comunitate, având ca rezultat direct alinierea nevoilor, așteptărilor și comportamentelor tuturor actorilor locali (organizații comunitare, autorități și instituții locale, potențiali consumatori din orașele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Pânăîn prezent, am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.