Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


12 kilometri de metrou, inauguraţi în Sofia

Președintele Comisiei europene, Manuel Barroso a inaugurat, împreună cu premierul Boiko Borisov, cea de a doua linie, cu o lungime de 12 kilometri a metroului din Sofia. Uniunea Europeană a finanțat, cu peste 470 de milioane de euro, construcția metroului. Zilnic 350 000 de persoane folosesc trenurile. Parcările subterane în zona metroului primesc 2800 de automobile.

Cu bani din fondurile europene au fost cumpărate 18 compoziții de metrou, a fost modernizat bulevardul „Maria Luisa” și create treceri subterane, zone de pietoni și alei pentru bicicliști.

Barroso a declarat că metroul sofiot reprezintă o dovadă că solidaritatea europeană funcționează în folosul cetățenilor. Președintele Comisiei însă a avertizat că într-o țară în care nu este respectată supremația legii investitorii vin foarte greu.

Bruxellesul va participa la extinderea metroului cu o a treia linie, la prelungirea, cu 5 kilometri a primei linii pînă la aeroportul capitalei și a parcului industrial „Mladost 4”, și a celei de a două – spre cartierul Dragalevți în poalele munții Vitoșa.

Peste un an stațiunea „Serdica 2” a metroului va deveni un muzeu subteran inedit unde vor fi expuse artefacte din epoca preromană și din cea romană când orașul Serdica a fost unul din centrele imperiului. Vor fi expuse și artefacte din neolitic printre care și cele mai vechi vase din lut în Europa.

În afara metroului, în perioada 2014-2020 fondurile europene vor fi folosite cu prioritate la continuarea construcției autostrăzii  „Hemus” – Sofia-Varna, a autostrăzii „Struma” în direcția Greciei și a extinderii tronsonului de vest a magistralei de centura a capitalei. Sofia va încerca să obțină finanțare pentru drumurile cu 4 benzi Russe- Veliko Tărnovo – froniera cu Turcia, și Russe – Șumen.

Pînă la primavara viitoare vor fi construite ultimele loturi ale autostrăzii „Tracia” – Sofia-Burgas, „Marița” – spre frontiera cu Turcia și podul Vidin-Calafat – finanțate în diferite proporții din fondurile europene.

În perioada 2009-2012 Bulgaria a realizat un salt calitativ în cea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene inclusiv în agricultura.

Sofia speră să obțină între 10 și 15% mai mulți bani europeni pentru sectoarele cele mai importante, în perioada 2014-2020, dacă menține actualii parametri, a declarat ministrul  pentru fondurile europene, Tomislav Donchev. Dar, această creștere nu este însă sigură.

Doncev a explicat că 30% din banii vor fi alocați pentru trei sectoare: apă, drumuri și căile ferate, 52% vor fi cheltuiți pentru eficientizarea energetică, dezvoltarea infrastructurii și inovații, iar 18% vor merge pentru rezolvarea unor probleme sociale și calificare profesională.

El a subliniat că, până în decembrie 2016, vor fi monitorizate progresele făcute de toate statele membre și în sectoarele unde nu vor exista rezultate încurajatoare vor fi oprite finanțările.