Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VIDEO: Atentate soldate cu peste 50 de morţi în Irak

irak-bomba.jpg

Sursa: channelstv.com

Cel puţin 52 de persoane au murit duminică în urma unor atentate comise în Irak. Mai multe atacuri semnalate în jurul prânzului au provocat şi rănirea altor 250 de persoane în mai multe zone din ţară, au anunţat autorităţile irakiene, citate de AFP. Anterior exploziilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, persoane necunoscute au deschis focul împotriva unui punct de control al armatei, în apropiere de Balad, scrie Mediafax.

Atacul cel mai sângeros s-a produs în cursul dimineţii într-o piaţă situată în apropierea unui mausoleu din sudul Irakului. Aici, două atentate cu maşină-capcană au provocat moartea a 14 persoane şi rănirea altor 60.

La Nassiriya, la 300 de kilometri sud de capitala irakiană, o bombă amplasată într-o maşină staţionată în apropierea consulatului onorific al Franţei a explodat în jurul orei locale 09.00 (09.00 ora României), potrivit unei surse diplomatice franceze.

Consului onorific nu se afla în clădire în momentul deflagraţiei. Potrivit site-ului de Internet al municipalităţii, o persoană a murit şi o alta a fost rănită.

În acelaşi oraş, un atentat cu maşină-capcană comis în faţa unui hotel s-a soldat cu doi morţi şi doi răniţi, potrivit directorului spitalului municipal şi unei surse din cadrul forţelor de securitate.

 

 

Sursa: youtube.com

În noaptea de sâmbătă spre duminică, persoane necunoscute au deschis focul împotriva unui punct de control al armatei, în apropiere de Balad, oraş situat la 70 de kilometri nord de Bagdad. La sosirea întăririlor, o bombă amplasată pe marginea drumului a explodat.

În total au fost ucişi 11 soldaţi şi alţi opt au fost răniţi, potrivit unui colonel şi unei surse medicale de la spitalul din Balad.

La primele ore ale dimineţii, o bombă a explodat în apropiere de Kirkuk (nord), în parcarea sediului North Oil Company, compania petrolieră publică ce exploatează hidrocarburile în nordul ţării.

Şapte persoane au murit şi alte 17 au fost rănite, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la un spital din vecinătate.

Alte două atentate au fost comise în centrul Kirkuk, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 70, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la spitalul din oraş. Un corespondent al AFP a văzut numeroase maşini distruse şi clădiri ale autorităţilor provinciale avariate din cauza exploziei. Străzile erau pustii.

Alte atacuri au fost semnalate la vest de Kirkuk, Tuz Khurmatu, Tal Afar, Samarra, Taji şi Baaquba.

La Basra, în sudul ţării, trei persoane au murit şi cel puţin alte 20 au fost rănite în explozia unei maşini-capcană.