Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste violente în toată lumea musulmană

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Protestele antiamericane, declanşate de un film ce critică islamul s-au extins în întreaga lume arabă. Din Egipt şi până în Sudan, musulmanii ofensaţi au ieşit pe străzi. O escaladare a violenţelor era previzibilă, în contextul în care vineri este zi de rugăciune pentru musulmani, dar şi de proteste.

Protestele au început marţi, în faţa ambasadei americane de la Cairo şi în faţa consulatului SUA din Benghazi, în Libia. În cursul violenţelor de la Benhazi au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul Chris Stevens.

Protestele au continuat apoi timp de două zile în mare parte din Orientul Mijlociu, în faţa reprezentanţelor diplomatice americane. Vineri, însă, la Tripoli, oraş din nordul Libanului, un fast-food american a fost atacat şi incendiat de aproximativ 300 de manifestanţi islamişti care protestau împotriva unui film antiislam produs în Statele Unite. Aceştia scandau şi împotriva vizitei Papei. Un om a murit. Violenţele au venit în contextul în care Papa Benedict al XVI-lea a sosit la Beirut pentru o vizită de trei zile. Papa s-a pronunţat împotriva fundamentalismului şi a îndemnat la toleranţă.

Tot vineri, protestatarii ar fi reuşit să intre în ambasada Germaniei din Sudan. În Egipt, au existat ciocniri între Poliţie şi manifestanţi, la câteva străzi de ambasada americană din Cairo. Sute de oameni, strânşi în Piaţa Tahrir au sfâşiat steaguri americane şi au fluturat steaguri negre, islamice. Frăţia Musulmană, deja principala putere politică în această ţară, ceruse oamenilor să vină la protest după rugăciunea de vineri. Preşedintele Mohamed Morsi, deşi el însuşi membru al Frăţiei, a declarat însă la televiziune că egiptenii trebuie să protejeze ambasadele. Un cleric important din Indonezia, cea mai populată ţara musulmană, a cerut credincioşilor islamici să rămână calmi, în ciuda furiei pe care o resimt în legătură cu filmul. Hizbut Tahrir Indonesia, o mişcare care cere crearea unui stat pan-islamic, a acuzat însă Guvernul american pentru că a permis realizarea şi difuzarea filmului şi l-a numit “un act de barbarie, care nu poate rămâne nepedepsit”.

 

Proteste în Yemen

 

La Sanaa, în capitala Yemenului, un om a murit, joi, în cursul protestelor. Vineri, sute de musulmani au scandat “Moarte Americii!” şi au reuşit să intre în ambasada SUA şi să vandalizeze steagul. Proteste antiamericane au loc şi în Indonezia, Ierusalimul de est, Iran, Irak, Pakistan. Talibanii din Afganistan au cerut atacuri de răzbunare contra militarilor americani din teatrul de operaţiuni.

Filmul ce a provocat în lumea musulmană o reacţie similară cu ce s-a întâmplat după publicarea caricaturilor lui Mahomed se numeşte “Inocenţa musulmanilor”. Filmul a fost descris şi de diplomaţii americani şi de cei germani ca fiind “de negândit”. Dincolo de controversa pe care a produs-o din cauza ideologiei promovate, filmul a născut şi alte controverse: una legată de identitatea realizatorului său şi alta legată de autenticitatea dialogurilor.

Actorul care îl interpretează pe profetul Mahomed pare barbar şi rasist. Profetul e descris ca având înclinaţii homosexuale, dar fiind şi afemeiat şi ordonând masacre.