Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gardienii Revoluţiei iraniene admit că au operaţiuni în Siria

gardienii-revolutiei-iraniene-admit-au-operatiuni-siria.jpg

Generalul Mohamad Ali Jafari (Foto: AFP/Atta Kenare)

Soldaţii de elită ai Iranului sunt în misiune în Siria. Ceea ce lungă vreme a fost doar o presupunere a fost confirmat acum oficial de Guvernul de la Teheran. Gardienii Revoluţiei ar activa deocamdată doar pe post de consilieri militari şi financiari, dar lucrurile se pot schimba.

Este pentru prima dată când un oficial iranian recunoaşte că soldaţi din trupele Gardienilor Revoluţiei sunt în misiune în Siria. Comandorul Mohamad Ali Jafari a făcut o declaraţie în acest sens pentru agenţia de presă Insa şi a confirmat prezenţa trupelor de elită în ţara devastată de război civil de peste un an. Gardienii Revoluţiei nu ar avea însă o misiune de natură militară, a subliniat Jafari. El a mai spus că soldaţii ar activa drept consilieri militari şi financiari şi ar direcţiona fonduri iraniene către trupele loiale preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Dacă Siria ar fi atacată de trupe internaţionale, Teheranul ar urma să acorde însă şi ajutor militar direct regimului de la Damasc, conform declaraţiei lui Mohamad Ali Jafari. Comandorul nu a precizat câţi militari iranieni se află în prezent în Siria.

Cu toate acestea, declaraţia este una spectaculoasă, mai ales după ce observatori internaţionali şi Opoziţia siriană au acuzat Iranul, de multă vreme, de imixtiune în problemele Siriei. Informaţii din teren despre prezenţa Gardienilor Revoluţiei au tot apărut în decursul ultimei perioade, dar nu au putut fi confirmate independent. Conform unor surse ale revistei germane SPIEGEL, Gardienii ar fi participat în august la un test cu sisteme de propulsie a unor modele de grenade cu gaze toxice în deşertul sirian. Testul ar fi avut loc în apropierea centrului de cercetare a armelor chimice din apropiere de Safira, la est de metropola Alep. Cinci sau şase grenade oarbe (fără încărcătură de gaze toxice) ar fi fost trase de pe sisteme montate pe tancuri şi avioane.

Iranul a respins acuzaţiile de imixtiune militară în Siria. Tema a fost reluată pe agenda internaţională odata cu răpirea a 48 de iranieni în Siria. Rebelii i-au acuzat pe ostatici că ar fi agenţi ai Gardienilor Revoluţiei. Guvernul de la Teheran a afirmat că aceştia erau pelerini.

În conferinţa de presă, comandorul Jafari a reluat şi ameninţările la adresa Israelului. Dacă acesta din urmă ar decide să atace instalaţii nucleare iraniene, n-ar mai rămâne "nimic din Israel" după riposta iraniană. Nicio parte a ţării nu ar mai fi sigură într-un asemenea scenariu, a spus Jafari, care a apreciat însă că instalaţiile nucleare ale ţării sale nu vor fi vizate de niciun atac.

În cazul unui asalt american, Iranul ar urma să bombardeze toate bazele SUA din regiunea Golfului Persic. Jafari a explicat că tirurile iraniene ar penetra uşor sistemele americane de apărare antirachetă. În plus, strâmtoarea Ormuz ar urma să fie blocată, suprimând astfel transportul a 35% din petrolul tranzacţionat la nivel mondial.