Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magor Csibi (WWF): E nevoie de un recensământ al urşilor şi de identificarea rutelor de migraţie

Urşii fac o nouă victimă în judeţul Dâmboviţa. Un bărbat a fost ucis miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite, după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Directorul WWF România, Magor Csibi, spune la RFI că putem să ne punem semne serioase de întrebare legat de cum este gestionat fondul de vânătoare în România. El precizează că interesele economice pun în pericol viaţa urşilor din pădurile României.

Magor Csibi mai declară că trebuie făcut un recensământ al populaţiei de urşi şi identificate habitatele şi rutele de migraţie ale acestor animale, pentru ca turiştii şi localnicii să fie avertizaţi şi să nu mai existe situaţii precum cea din Dâmboviţa.

Magor Csibi precizează că 65% din populaţia de urşi din Europa se regăseşte în România.

 

Prea mulţi urşi?

 

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că din informaţiile sale, numărul de urşi este mai mare decât cel stabilit de standardele europene, pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile, ea afirmând că trebuie găsită rapid o soluţie pentru relocarea urşilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a spus că a fost depăşit "numărul optim de urşi de pe fondurile de vânătoare" din judeţ şi că au fost făcute demersuri pentru a fi împuşcate animalele, însă trebuie acordul Ministerului Mediului.

Un bărbat a fost ucis de un urs miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite, fiind atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că în acest caz este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laţ şi rănit. Incidentul a avut loc la o distanţă de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacaţi sâmbătă de un urs. Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ şase ore, în judeţul Dâmboviţa, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împuşcat ursul la marginea localităţii Pietroşiţa. Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat.

 
Magor Csibi, intervievat de Andreea Pietroşel, despre atacul urşilor din judeţul Dâmboviţa