Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri de securitate sporite în Franţa, după publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed

masuri-securitate-sporite-franta-publicarea-caricaturilor-profetul-mahomed.jpg

Maşini de Poliţie, lângă sediul revistei Charlie Hebdo (Foto: Reuters/Jacky Naegelen)

Franţa îşi sporeşte măsurile de securitate, după publicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed într-o revistă franceză. Autorităţile de la Paris se tem de proteste violente din partea musulmanilor. Ambasadele, consulatele şi şcolile franceze din 20 de state musulmane vor fi închise vineri.

Revista Charlie Hebdo a publicat miercuri, 19 septembrie, caricaturi cu profetul Mahomed, după difuzarea, pe YouTube, a controversatului film "Inocenţa musulmanilor", realizat în SUA. Filmul a provocat un val de violenţe în lumea musulmană, soldate cu peste 30 de morţi.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anunţat miercuri că securitatea a fost intensificată în jurul ambasadelor franceze. "Am dat ordin ca în toate ţările unde ar putea fi probleme să se ia măsuri de securitate speciale", spune el.

Ambasadele, consulatele şi şcolile franceze din 20 de state musulmane vor fi închise vineri, zi de rugăciune colectivă pentru musulmani, dar şi zi de proteste.

Securitatea a fost intensificată şi în jurul sediului redacţiei Charlie Hebdo din Paris.

Guvernul francez a refuzat să autorizeze organizarea unei manifestaţii, sâmbătă, la Paris, care ar fi avut scopul denunţării filmului antiislam.

Directorul publicaţiei Charlie Hebdo a anunţat miercuri că site-ul de Internet al săptămânalului a fost "blocat deoarece a fost piratat" după anunţarea publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, relatează AFP.