Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste anti-occidentale în Bangladesh

protest-islam.jpg

Sursa: www.bigstory.ap.org

Majoritatea şcolilor, magazinelor şi birourilor au rămas închise duminică în Bangladesh, ca urmare a unui apel lansat de partidele de opoziţie, în semn de protest împotriva filmului islamofob care a provocat manifestaţii violente în lumea arabă, scrie AFP, citată de Mediafax. Poliţia a semnalat incidente între forţele din ordine şi manifestanţi.

 

Mii de poliţişti patrulau pe străzile capitalei Dacca duminică, zi cu activitate intensă de obicei în ţara asiatică cu 153 milioane de locuitori, dintre care 90% sunt musulmani. Circa 40 de activişti islamişti au fost arestaţi şi închişi pentru scurtă vreme, după ce au încercat să înalţe o baricadă pe una din străzile principale şi să arunce cu pietre în poliţişti, a declarat AFP şeful poliţiei, Abul Kashem. 

Câteva partide islamiste, aliate cu principalul partid de opoziţie, au făcut apel la grevă pentru a protesta împotriva 'Inocenţei musulmanilor', film american realizat cu un buget mic şi de o calitate cinematografică îndoielnică, care continuă să zdruncine lumea musulmană. 

Partidele islamiste din Bangladesh protestează şi împotriva publicării unor caricaturi ale lui Mahomed în revista satirică franceză 'Charlie Hebdo'. Potrivit poliţiei, circa 10.000 de poliţişti şi membri ai unităţilor de elită Bataillons de intervenţie rapidă sunt desfăşuraţi în capitală, inclusiv în cartierul diplomatic. Sâmbătă, sute de protestatari s-au înfruntat cu forţele de ordine, când au participat la o adunare interzisă de poliţie. Conform presei locale, ciocnirile s-au soldat cu aproximativ 50 de răniţi. Tot la Dacca, vineri, după marea rugăciune, s-au adunat circa 10.000 de persoane. 

Guvernul a condamnat 'Inocenţa musulmanilor' şi a blocat site-ul YouTube.