Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii şocante ale copiilor traumatizaţi de conflictul din Siria

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Organizaţia Save the Children a publicat "mărturiile şocante" pe care le-a înregistrat şi care arată că numeroşi "copii au fost ţinta unor atacuri brutale, şi-au văzut murind părinţii, fraţii, surorile şi alţi copii sau au fost martorii ori chiar victimele torturii".

Mărturiile copiilor sirieni şi ale părinţilor lor, care au fugit de conflict au fost adunate sub titlul "Untold atrocities" ("Atrocităţi nespuse").

De exemplu, un adolescent de 14 ani, Hassan, povesteşte că a văzut "cadavre şi răniţi peste tot pe jos". "Am găsit mâini şi picioare de oameni unele peste altele. Câinii mâncau din corpurile neînsufleţite, la două zile după masacru", spune el.

Un alt băiat, Khalid, în vârstă de 15 ani, afirmă că a fost torturat în fosta sa şcoală, transformată în loc de detenţie, unde a fost închis timp de zece zile, a fost privat de hrană, bătut şi atârnat de încheieturi de tavan. "Aveam mâinile legate cu o coardă de plastic. Erau legate foarte strâns. Erau copii cu mine în celulă, iar mâinile lor erau legate la fel", povesteşte adolescentul, care mai spune că torţionarii îşi stingeau ţigările pe el.

Save the Children a cerut ONU să accelereze ancheta privind încălcarea drepturilor copilului în Siria. Organizaţia oferă sprijin psihologic miilor de copii refugiaţi în ţările vecine Siriei.

Aproape 30 de mii de oameni au murit de la jumătatea lui martie 2011, când au început revoltele împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Printre morţi se află şi peste două mii de copii, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ONG cu sediul la Londra.