Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Copii sub jugul unor mafioţi romi" (Le Figaro)

copii-jugul-unor-mafioti-romi-le-figaro.jpg

Tabără de romi (Foto: Reuters)

Presa franceză evocă din nou  existenţa unor reţele mafiote în care sunt implicaţi romi şi care exploatează copii, pe care îi obligă să cerşească sau să fure. Cotidianul Le Figaro a publicat miercuri, 26 septembrie, un articol pe acest subiect intitulat: "Copii sub jugul unor mafioţi romi".

"Reduşi la statutul de sclavi în tabere din nordul Parisului, copiii furau în zonele turistice ale Capitalei franceze", explică Le Figaro, care publică şi o fotografie în care vedem două tinere considerate că se dedau cerşitului în zona Operei. Cotidianul de dreapta se mai referă la faptul că în urma unei vaste operaţiuni poliţieneşti, care a avut loc marţi dimineaţă, cel puţin 11 "caizi", şefi mafioţi romi, au fost arestaţi în nordul Parisului şi alţi trei, în zona oraşului Galaţi.

În articolul său, Christophe Cornevin se mai referă la condiţiile inumane rezervate copiilor în respectivele tabere de romi, fiind bătuţi sau privaţi de hrană atunci când se întorceau cu "mâinile goale". Este citat un reprezentant al Parchetului parizian, care spune: "Investigaţiile au scos la lumină faptul că există o structură foarte organizată, clanică, atât în Franţa, cât şi în România, la baza acestei exploatări a minorilor, obligaţi la furturi repetate şi sistematice".

Mai aflăm din articolul publicat de Le Figaro că Poliţia franceză şi-a creat o bază de date, pentru a putea face faţă acestui fenomen şi că în jur de 200 de tineri romi sunt înregistraţi în fişierele Poliţiei. Aceşti minori, atunci când sunt prinşi şi plasaţi, în Franţa, în centre specializate, reuşesc foarte des să fugă de acolo, de unde şi evocarea altei soluţii: repatrierea lor în România, unde se pune însă problema identificării părinţilor lor.