Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O fotografie provoacă noi proteste musulmane

dhaka-bangladesh-proteste-005.jpg

Sursa: www.guardian.co.uk

După ce în ultimele săptămâni mii de musulmani din mai multe state au protestat faţă filmul american care îl denigrează pe Profetul Mahomed, peste 25 de mii de musulmani din Bangladesh au ieşit în stradă duminică dintr-un motiv asemănător. De această dată, furia maselor a fost stârnită de publicarea pe internet a unei fotografii care insultă Coranul. Vinovat s-ar face un tânăr de confesiune budistă, fapt care a dus la incendierea mai multor temple budiste.

 

O mulţime de aproximativ 25.000 de persoane a incendiat cel puţin cinci temple budiste şi zeci de case în oraşul Ramu şi sate din apropiere, la aproximativ 350 de kilometri de capitala Dacca, a declarat pentru AFP Joinul Bari, conducătorul districtului. Participanţii la revoltă afirmă că un bărbat de confesiune budistă care locuieşte în regiune a publicat pe Facebook o fotografie insultând Coranul.

"Au devenit de necontrolat şi au atacat case aparţinând budiştilor, incendiind şi vandalizând temple ale acestora începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi până duminică dimineaţa", a spus el.

"Cel puţin 100 de case au fost avariate. Am chemat armata şi grănicerii pentru a pune capăt violenţelor", a adăugat Joinul Bari.

Aproximativ 90% dintre cei 153 de milioane de locuitori din Bangladesh sunt musulmani. Budiştii reprezintă mai puţin de 1% din populaţie.

Bangladeshul s-a confruntat cu violenţe sângeroase între comunităţile musulmane şi hinduse în trecut, dar violenţele sectare în care sunt implicaţi budişti sunt rare.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de musulmani au protestat în stradă, în Bangladesh, faţă de un film american islamofob care a provocat manifestaţii violente în lumea musulmană.