Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Problematica romilor divizează Franţa

problematica-romilor-divizeaza-franta.png

Romi în Franţa, aici în zona Lille (Foto: Reuters/Pascal Rossignol)

În Franţa, continuă dezbaterile şi polemicile legate de situaţia romilor, în contextul unor evenimente fără precedent: la Marsilia, un grup de romi a fost practic alungat de populaţia unui cartier, iar la Lille, 700 de persoane venite din mai multe comune au manifestat împotriva instalării, în regiunea lor, a unei tabere de romi.

Subiectul legat de situaţia romilor ia proporţii şi este deja instrumentalizat politic de Opoziţia de dreapta, tot aşa cum a făcut stânga la ora la care se afla Nicolas Sarkozy la putere. În ambele cazuri, cei care au de pierdut sunt romii, atât la nivelul imaginii, cât şi material, pentru că sunt practic alungaţi de colo-colo sau trimişi înapoi în ţările lor de origine, în special în România şi Bulgaria, fără nici o garanţie că viaţa lor cotidiană va fi ameliorată.

Cotidianul de dreapta Le Figaro a publicat sâmbătă, 29 septembrie, o întreagă pagină legată de incidentul de la Marsilia, o pagină în care li se dă cuvântul unora dintre cei care au participat la alungarea romilor. Din ceea ce povestesc aceştia, imaginea deja destul de întinată a romilor nu are nici o şansă să se amelioreze.

La fel de grav, de inedit, de neliniştitor este şi faptul că 700 de francezi au defilat pe străzile oraşului Lille, strigând practic lozinci de genul "Nu vrem romi la noi!", adică în comuna Cysoing. Chiar primarul acestei comune a manifestat împreună cu concetăţenii săi şi a ţinut să precizeze că nu este în nici un caz vorba de un act rasist, ci pur şi simplu de faptul că localitatea pe care o conduce nu dispune de condiţii pentru primirea corectă a unei comunităţi de romi.

Numeroase articole pe tema romilor au mai apărut în cursul acestui week-end în ziarul Le Monde şi în cotidianul popular Aujourd'hui. Autorităţile franceze par pentru moment depăşite de amploarea fenomenului, dar mulţi lideri politici ţin să precizeze că iniţiativa unor acţiuni colective, fie ele "spontane" sau "organizate" împotriva romilor sunt inacceptabile într-un stat de drept.