Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi confruntări la graniţa turco-siriană

Armata turcă a ripostat sâmbătă dimineaţă unui nou tir de artilerie provenit dinspre Siria şi care a lovit teritoriul său în provincia Hatay, din sud-est. Nu s-au înregistrat victime, afirmă agenţia oficială de presă Anadolu, citată de Agerpres.

Situaţia rămâne tensionată şi incertă la graniţa dintre cele două ţări.

"Un obuz de tun a aterizat astăzi (sâmbătă) la ora 07.00 (07.00 ora României) la 50 de metri în interiorul teritoriului turc, pe un teren viran situat la 700 de metri de satul Güveççi şi la 300 de metri de un post de jandarmerie", afirmă un comunicat al guvernatoratului din Hatay.

Armata turcă a ripostat cu patru salve de mortier, subliniază textul, care adaugă că tirul, provenind de la o baterie a forţelor guvernamentale, a vizat rebelii sirieni aflaţi în apropierea frontierei turco-siriene, scrie Mediafax.

După bombardamentul sirian de miercuri - care a costat viaţa a cinci civili turci într-o localitate de frontieră - Turcia a ripostat sistematic cu tiruri de artilerie la tirurile siriene.

De asemenea, Guvernul turc a obţinut joi ''undă verde'' din partea parlamentului pentru a continua operaţiunile militate împotriva Siriei, dacă este necesar.

Incidentul produs miercuri la Akçakale, în sud-estul Turciei, cel mai grav între Damasc şi Ankara de la distrugerea unui avion de luptă turc de către apărarea antiaeriană siriană în iunie, a provocat o creştere bruscă a tensiunilor şi a reanimat temerile unei propagări a conflictului sirian.