Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra ar putea restricţiona accesul românilor şi bulgarilor

Marea Britanie ar putea lua măsuri pentru restricţionarea imigraţiei dinspe România şi Bulgaria. Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat duminică într-un interviu pentru The Sunday Times că Londra ar putea introduce controlul la graniţe. Asta pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria, scrie Mediafax.

Este însă o propunere ce contravine cu unul dintre principiile centrale ale UE, care spune că cetăţenii statelor membre nu au nevoie de demersuri şi documente speciale pentru a călători în alte ţări din Uniune.

Oficialul britanic si-a motivat declaratia aratandu-se îngrijorată de impactul asupra economiei al unui nou val de imigranţi.

Ea susţine că directiva UE privind libertatea de mişcare, ce garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Ministrul de Externe, William Hague, efectuează o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce la renegocierea şi recâştigarea unui număr considerabil de competenţe. May a dezvăluit că aceasta se va referi şi la controlul imigraţiei.

"Analizăm această întreagă arie de abuzuri în privinţa libertăţii de mişcare. Dar vom merge mai departe, iar problema libertăţii de mişcare va face parte din revizuiri", a declarat ea.

Astfel, potrivit Sunday Mail, ar putea fi introduse vize pentru cetăţenii din unele ţări, în timp ce alţii ar putea merge în Marea Britanie liberi. În orice caz, aceasta va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a persoanelor, care este una dintre cele patru "libertăţi fundamentale" cuprinse în Tratatul fondator al UE din 1957.

May este îngrijorată că extinderea UE şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici. Ea nu a identificat ţările în privinţa cărora ar putea fi luate măsuri, dar The Sunday Times susţine că printre acestea s-ar număra România şi Bulgaria, care sunt vizate de restricţii temporare pe piaţa muncii, relatează BBC News Online. Publicaţia britanică aminteşte că restricţiile impuse pe piaţa muncii României şi Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, experţii prognozând un aflux de imigranţi veniţi în căutarea unui loc de muncă.

Premierul David Cameron a semnalat deja intenţia Guvernului de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE.