Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii, rezistenţi în faţa obezităţii

obezitate.jpg

Francezii, rezistenţi în faţa obezităţii. AFP/Karen Bleier

Pentru prima dată de 15 ani încoace, obezitatea bate pasul pe loc sau în orice caz evoluează de o manieră nesemnificativă în Franta cu toate că există 7 milioane de adulti obezi si tot atâtia supraponderali în Hexagon. Ancheta realizată o dată la trei ani de "ObEpi-Roche" a recenzat 25 de mii de oameni mai mari de 18 ani, e vorba deci de adulţi.

Franţa face parte aşadar din tările care "rezistă" cel mai bine în fata fenomenului de obezitate spre deosebire de Germanai sau Marea Britanie care o iau pe urmele nord-americanilor.

Ancheta franceză arată că femeile sunt astăzi mai mult atinse de fenomenul obezitătii decât bărbati, un fenomen contrar a ceeace exista acum 15 ani. Dacă studii precedente arată o stabilizarea obezitătii la copii, actuala anchetă demonstrează că în transa de vârstă 18-24 de ani obezitaet a progresta enorm. Cum se explică acest lucru? Destul de simplu si anume prin faptul că peste 60 la sută din acesti oameni afirmă că mănâncă o masă din două în fata unui ecran - calculator sau televizor. Cei care sar mese, compensează mâncând între ele dezordonat si orice. Mai bine de un tânăr din trei între 18 si 24 ani recunoaste că nu face sport iar unul din patru spune că bea "adesea" băuturi gazoase la masă si doar unul din sase zice că bea apă.

In sfârsit, anchetatorii se apleacă tot mai mult asupra factorului social în devoltarea obezitătii iar studiul "ObEpi-Roche" arată că săracii sunt mult mai afectati de obezitate decât media natională. Un sfert din persoanele care câstigă sub 900 de euros pe lună sunt obeze în timp ce doar 7 procente din cele care depăsesc 5300 de euros lunar sunt supraponderale. Aceleasi diferente se observă si dacă se compară nivelul de educatie si profesia oamenilor. Precaritatea, dificultatea de a avea acces la alimente sănătoase - cum ar fi pestele - cumpărarea de produse pline de calorii dar ieftine, greutatea de a ajunge la un teren sau sală de sport si nu în ultimul rând stresul favorizează acumularea de kilograme.

Nu în ultimul rând, există în Hexagon o inechitabilă repartizare geografică a obezilor. In regiunea Nord-Pas-de-Calais există cei mai multi obezi iar pe Coasta de Azur si în Pirinei cei mai putini.

Cum era de asteptat, acest studiu privind obezii subliniază din nou faptul că oamenii supraponderali au si mai multe patologii decât restul populatiei. Problemele cardio-vasculare si diabetul sunt afectiunile cu care se confruntă cel mai des obezii.

In ciuda acestei avalanse de cifre si constatări concrete despre cine, de ce si unde e obez în Franta, toată lumea afirmă că nu există solutie miracol pentru a pune capăt flagelului si asta tocmai din cauza faptului că prea multe cauze si factori stau la baza obezitătii. Asta nu trebuie să-i împiedice însă pe guvernantii de la Paris să imagineze politici si programe publice mai ambitioase.