Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea lui Gaddafi ridică semne de întrebare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Human Rights Watch (HRW) prezintă noi probe cu privire la uciderea de către miliţii rebele a dictatorului libian îndepărtat de la putere Muammar Gaddafi şi executarea a zeci de susţinători de-ai săi. Raportul de 50 de pagini oferă detalii despre ultimele ore din viaţa lui Gaddafi şi circumstanţele morţii sale, a unui fiu şi a unor membri din convoiul său.

Potrivit versiunii autorităţilor libiene interimare, Muammar Gaddafi a fost ucis într-un schimb de focuri, în momentul în care a fost capturat, pe 20 octombrie 2011, în regiunea sa natală, Sirt. Martori şi presa au afirmat însă că acesta a fost ucis după ce a fost capturat de către rebeli.

"Rezultatele anchetei ridică întrebări în jurul afirmaţiilor autorităţilor, potrivit cărora Muammar Gaddafi a fost ucis în cursul unor schimburi de tiruri şi nu după ce a fost capturat", declară directorul pentru situaţii de urgenţă în cadrul organizaţiei nonguvernamentale Human Rights Watch. "Probele sugerează de asemenea că membri ai miliţiilor Opoziţiei au executat sumar cel puţin 66 de membri ai convoiului lui Gaddafi, capturaţi la Sirt", adaugă el.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a recuperat înregistrări video filmate cu telefoane mobile de către combatanţi anti-Gaddafi, care îi surprind pe aceştia în timp ce abuzează şi insultă un grup mare de membri ai convoiului pe care îi capturaseră.

Cu privire la moartea lui Gaddafi, HRW anunţă imagini video care arată că dictatorul a fost capturat viu, dar sângerând de la o rană la nivelul capului. Potrivit organizaţiei, în imagini se poate vedea cum rebelii îl bat cu violenţă, iar el pare să fie rănit cu baioneta la nivelul feselor, sângerând puternic.