Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România – pe primul loc ca sursă a traficului de persoane în Regatul Unit

trafic.jpg

România – pe primul loc ca sursă a traficului de persoane în Regatul Unit

România este una dintre principalele surse de traficare a persoanelor în Regatul Unit, potrivit unor date publicate joi la Londra. Exploatarea sexuală, exploatarea în muncă și exploatarea copiilor sunt principalele destinații ale acestui trafic potrivit raportului publicat de Agenția pentru Combaterea Crimei Organizate (SOCA).

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Primul studiu efectuat vreodată în Marea Britanie cu privire la potențialele victime ale traficului de persoane ajunge la concluzia că pe parcursul anului 2011 au fost identificate 2077 de persoane în această situație.  

Raportul SOCA menționează România, alături de Slovacia, Nigeria, Polonia și Republica Cehă, ca țară de origine principală a acestui trafic.

Principalele grupe de victime sunt cele traficate în scop de exploatare sexuală – 31% din total, și cele traficate pentru exploatare în muncă - 22%. România figurează pe locuri fruntașe, adeseori pe primul loc în privința originii victimelor la toate categoriile.

Raportul specifică faptul că majoritatea victimelor acestui trafic sunt persoane vulnerabile, care trăiesc în sărăcie, sunt adeseori dependente de alcool sau droguri, sunt datornice, iar copiii, prin natura lor sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere.

Din totalul victimelor 54% au fost femei, 40% bărbaţi, 6% sex necunoscut, 69% adulţi, 24% minori şi 7% de vârstă necunoascută.

România figurează pe primul loc ca țară de origine pe ansamblu – cu 216 potențiale victime, 10% din totalul potențialelor victime. Când e vorba de traficarea copiilor, România deține de departe locul întâi cu 20% din total.

În ceea ce privește exploatarea adulților, majoritatea potențialelor victime din România sunt exploatate sexual și folosite în cazuri de servitute personală.

Din România au fost traficate în 2011 în scop de exploatare sexuală 66 de persoane dintre care 63 erau femei, iar din total șapte erau copii.

România figurează pe primul loc și la exploatarea în scop infracțional, fiind menționați copiii forțați să fure sau să cerșească.

Raportul pomenește și de traficarea copiilor de romi din România în scopul obținerii de alocații sociale necuvenite. Unii dintre acești copii sunt folosiți și pentru furt și cerșit, iar identitatea unor copii de romi rămași în România este folosită pentru obținerea în continuare de alocații sociale de către adulți rămași în Regatul Unit.

De fapt, poliția britanică a întreprins în anii trecuți o vastă operațiune care a descoperit că zeci de persoane, provenind din localitatea Țăndărei, erau implicate în traficarea copiilor în Regatul Unit.     

Autorii raportului menționează că la întocmirea sa au colaborat mai multe agenții de stat și organizații non-guvernamentale și că din modul de raportare a datelor rezultă o situație incompletă, numărul real al victimelor potențiale ale traficului de persoane fiind de fapt mai ridicat.