Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni sino-japoneze: manevre navale ale Chinei

noi-tensiuni-sino-japoneze-manevre-navale-ale-chinei.jpg

Foto: Reuters/Central News Agency/Handout

Beijingul va derula manevre navale în Marea de Est a Chinei. Informaţiile au fost confirmate de presa chineză de stat. Exerciţiile militare au loc în contextul tensiunilor cu Japonia în chestiunea unor insule disputate de ambele ţări.

Manevrele navale ale Chinei au scopul de a "spori capacitatea de răspuns a forţelor Marinei în misiuni de protejare a suveranităţii teritoriale". În total, Beijingul va desfăşura 11 ambarcaţiuni militare şi opt aeronave de luptă şi supraveghere. La exerciţii vor participa şi unele ambarcaţiuni ale agenţiei pentru pescuit, care au fost "hărţuite", în timp ce se aflau în ape disputate cu Japonia. Deşi se cunoaşte ziua în care au loc manevrele, localizarea în Marea de Est a Chinei nu a fost dezvăluită.

Japonia, China şi Taiwan revendică insulele Senkaku (în japoneză) sau Diaoyu (în chineză), care sunt situate la sud de Okinawa şi la nord de Taiwan. Faptul că Japonia a achiziţionat recent trei dintre insule de la proprietarii lor privaţi a provocat proteste violente în China şi tensiuni diplomatice între cele două ţări. De atunci, ambarcaţiuni chineze şi taiwaneze patrulează constant în apele din jurul insulelor. Japonia a avertizat că o confruntare accidentală ar putea escalada tensiunile.

Experţii internaţionali cred că este improbabil ca 11 nave chineze să încerce să pătrundă în ape controlate de Japonia, dar dacă ar face-o, conflictul ar căpăta o nouă dimensiune. Una e ca ambarcaţiuni civile (pescadoare) să se joace de-a şoarecele şi pisica, alta e când sunt implicate nave militare. SUA au cerut ambelor părţi să acţioneze raţional şi să nu permită noi tensiuni. În acelaşi timp, însă, America plănuieşte exerciţii navale comune cu Japonia, care vor include şi scenarii de "recucerire e unei insule izolate".

Ministrul nipon de Externe, Koichiro Gemba, a încercat la Londra să calmeze spiritele. El a spus că China este cel mai important partener comercial al Japoniei şi economiile celor două state sunt interdependente. "Preţuim această relaţie benefică pentru ambele părţi", a declarat Gemba, dar a subliniat în acelaşi timp că "Japonia nu poate ceda în chestiuni de suveranitate acolo unde nu poate ceda".