
Social
Sălile de “shoot”, soluţie sau problemă pentru consumul de droguri?
Ideea lui Marisol Touraine este de a deschide astfel de sàli în orasele si comunele administrate de stânga, totul fireste pe bazà de voluntariat. E vorba de sàli în care, în esentà, consumatorilor li se propun seringi sterile, lucru care ar urma sà evite supradozele de droguri, infectiile si transmisiile de boli de la un drogat la altul. Parisul s-a declarat déjà prin vocea primarului capitalei, socialistul Bertrand Delanoë, candidat la aceastà experientà în cel putin douà din cartierele sale.
Cum era de asteptat, la o sàptàmânà dupà ce ministrul francez al educatiei a propus o dezbatere despre legalizarea consumului de cannabis, aceastà propunere de a deschide sàli pentru consumatorii de droguri dure a provocat reactii aprinse ale dreptei si extermei drepte. Partidul UMP, principala miscare din opozitie, a estimat cà ideea ministrului sànàtàtii "va încuraja consumul de stupefiante ilegale".
De partea ei, Marine Le Pen, lidera Frontului national, partidul extremei drepte franceze, e de pàrere cà màsura propusà de Marisol Touraine este "moralmente inadmisibilà". Trebuie totusi spus cà opozitia din Franta este diviziatà în privinta acestor sàli destinate consumatorilro de droguri. Mai multe personalitàti precum centristul Hervé Morin sau fostul ministru conservator al sànàtàtii Roselyne Bachelot s-au declarat favorabili ideeii. Potrivit unui sondaj de opinie publicat recent de o revistà de dreapta, Valeurs actuelles, o majoritate de francezi - 55 la sutà - ar fi ostili deschiderii unor localuri legale pentru consumul de droguri.
Un proiect de astfel de salà a fost prezentat zilele trecute la Paris de asociatia Médecins du monde. Ea ar putea "primi" zilnic între 200 si 250 de toxicomani dar ar urma sà refuze minorii. Costul unei astfel de sàli este evaluat între 300 de mii si un milion de euros.
Obeictivul guvernului socialist franecz este de a reduce mortalitatea toxicomanilor, cea a infectilor dar si a incidentelor în spatiul public, pe stradà. Trebuie stiut cà prima salà de acest gen a fost inauguratà la Berna în Elvetia acum 26 de ani. Astàzi ar exista circa 80 de astfel de sàli în lume, mai ales în Europa. Dacà riscurile de infectii au diminuat, numàrul celor care se drogheazà e mai degrabà în crestere. Putem deci vorbi despre un bilant contrastat dacà nu chiar negativ al acestor sàli pe acer guvernul franecz doreste sà le experimenteze.