Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Windows 8, lansat oficial la New York

windows-8-lansat-oficial-new-york.jpg

Microsoft a lansat Windows 8.

Microsoft şi-a prezentat joi seară versiunea finală a sistemului său de operare Windows 8, cu care speră să se relanseze, în particular pe telefoanele mobile. Ce riscă Bill Gates, dacă nu ia în seamă avertismentele de la Bruxelles?

Prima versiune a sistemului Windows datează de la începutul anilor '90. Programul a revoluţionat informatica, iar 90% dintre calculatoarele de astăzi continuă să ruleze cu softul imaginat de Bill Gates, creatorul lui Microsoft.

Pe tabletele digitale şi pe "smartphones" (telefoane mobile inteligente), Windows este însă distanţat de programe concurente, precum iOS al lui Apple sau Android dezvoltat de Google. Pentru a se adapta acestor aparate tot mai populare şi mai răspândite, Microsoft a optat pentru modificări majore în această nouă versiune a lui Windows. "Am reimaginat complet Windows", a spus la New York Steve Ballmer, patronul firmei.

Meniul de demarare a sistemului a dispărut de exemplu, pentru a lăsa loc liber unui ecran de bunvenit cu o serie de butoane, perfecte pentru ecranele tactile. Rămâne de văzut cum vor primi utilizatorii tradiţionali ai lui Windows şi firmele, clienţi importanţi pentru Microsoft, aceste schimbări ce vor avea nevoie de o perioadă de adaptare şi de învăţare pentru utilizatori.

Sistemul de exploatare este deja disponibil în lumea întreagă şi în 109 limbi diferite. O adevărată reuşită tehnică şi comercială, umbrită doar de punerile în gardă ale Comisiei Europene referitoare la anumite opţiuni oferite sau nu utilizatorilor. În cazul în care este găsită vinovată de practici concurenţiale neloiale, firma Microsoft ar putea fi amendată cu până la zece procente din cifra sa de afaceri. În 2008, gigantul american fusese sancţionat cu 860 de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă.