Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Newyorkezii fac cozi pentru provizii, înaintea venirii uraganului Sandy

newyorkezii-fac-cozi-provizii-venirii-uraganului-sandy.jpg

Rafturile supermarketurilor au fost golite de americani, înaintea venirii uraganului Sandy (Foto: Reuters/Lucas Jackson).

Cozi imense s-au format la magazine de produse alimentare şi supermarketuri în New York, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului Sandy. Transportul în comun a fost complet suspendat, iar preşedintele Obama lansează un apel americanilor să ia furtuna în serios.

În oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminică la magazinele de produse alimentare şi supermarketuri. Newyorkezii fac cumpărături ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.

Battery Park, la extremitatea sudică a cartierului Manhattan, East Village şi zonele cu risc de pe malurile râurilor Hudson şi East River, urmează să fie evacuate, din cauza riscului de inundare, a ordonat duminică primarul Michael Bloomberg. În total este vorba despre 375 de mii de persoane. Ca adăposturi, oraşul a deschis 72 de şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. Cu toate acestea, numeroşi locuitori au sugerat că nici nu se pune problema să îşi părăsească domiciliile.

Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun din New York-metrouri, autobuze, trenuri-a fost oprită duminică seara de către autorităţi, înainte de sosirea uraganului Sandy, prevăzută pentru luni seara. Autorităţile au ordonat suspendarea circulaţiei din cauza riscului de inundaţii şi pagube provocate de Sandy, care urmează să afecteze Coasta de Nord-Est a Statelor Unite. Suspendarea ar urma să dureze până luni sau marţi, iar până miercuri sunt aşteptate perturbări importante de trafic.

Primele efecte ale uraganului Sandy s-au făcut simţite duminică, de-a lungul Coastei de Est, provocând anularea a mii de curse aeriene şi evacuarea a sute de mii de persoane la New York şi din anumite zone de coastă.

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut duminică cetăţenilor americani să trateze "cu foarte mare seriozitate" potenţialul pericol pe care îl reprezintă sosirea uraganului Sandy pe coastele Statelor Unite şi să urmeze recomandările autorităţilor. Furtuna "nu a atins coasta încă. Nu ştim încă unde va lovi sau unde va fi impactul cel mai important şi de aceea este important să fim pregătiţi să reacţionăm masiv şi repede", a declarat el jurnaliştilor, în timpul unei vizite la Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă (FEMA). Barack Obama, care şi-a anulat deplasările de campanie luni şi marţi, pentru a rămâne la Casa Albă şi a urmări îndeaproape evoluţia situaţiei, a avut o întrevedere cu oficiali ai FEMA şi, prin telefon, cu guvernatorii statelor şi primarii oraşelor care vor fi afectate de furtună în următoarele zile.