Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia, paralizată de o nouă grevă generală de 48 de ore

grecia-paralizata-o-noua-greva-generala-48-ore.jpg

Grevă în Grecia (Foto: Reuters/Yiorgos Karahalis)

Grecia va fi paralizată din nou, marţi şi miercuri, de o grevă generală de 48 de ore, care va cuprinde nu doar sectorul de stat, ci şi sectorul privat. Mii de greci vor opri astfel lucrul şi vor mărşălui pe străzile marilor oraşe, în semn de protest faţă de noul pachet de măsuri de austeritate, care va fi supus la vot miercuri, în Parlamentul elen.

Noile măsuri de austeritate trebuie adoptate pentru ca Grecia să poată primi următoarea tranşă din banii promişi de finanţatorii internaţionali în schimbul reducerii cheltuielilor statului elen. Este vorba între altele de suprimarea salariilor al 13-lea şi al 14-lea pentru funcţionarii publici şi de creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, măsuri care ar duce la economii de 18,5 miliarde de euro până în 2016.

Premierul Antonis Samaras spune că este ultima oară când le mai cere grecilor astfel de sacrificii. Aceştia însă s-au săturat: marţi şi miercuri, angajaţii din transporturi, energie, sistemul sanitar sau justiţie sunt deja sau vor intra în grevă. Deja Atena e paralizată de grevele metroului, tramvaielor şi taximetrelor, iar blocajul se va accentua, pentru că sindicatele au chemat oamenii la proteste.

Manifestaţiile vor pune o presiune mare pe parlamentarii chemaţi miercuri să voteze noul pachet de măsuri de austeritate, pachet în absenţa căruia finanţatorii Greciei nu vor elibera tranşa de peste 31 de miliarde de euro aşteptată din vară şi vitală pentru plata salariilor şi a pensiilor, dar şi pentru evitarea falimentului Greciei.