Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Va continua "vânătoarea de romi" în 2013?

franta-va-continua-vanatoarea-romi-2013.jpg

Tabără de romi din Franţa (Foto: Reuters)

Decepţie mare printre romii din Franţa şi cei veniţi din România în Hexagon. Odată cu plecarea de la putere a conservatorilor, care să nu uităm declanşaseră o adevărată "vânătoare de romi" începând cu vara anului 2010, romii sperau la mai multă înţelegere din partea stângii. Speranţele lor s-au năruit repede, iar anul 2013 nu se anunţă mult mai bun.

În ciuda schimbării de putere la Paris-în lunile mai şi iunie, conservatorii lui Nicolas Sarkozy au lăsat loc liber socialiştilor lui François Hollande-situaţia romilor români şi bulgari veniţi în Hexagon nu pare să fi cunoscut modificări substanţiale. Cert, nu mai există "goana după cifre" de pe vremea lui Sarkozy, discursul stigmatizant a dispărut practic, cu mici excepţii. Expulzările continuă, însă, după cum confirmă Saimir Mile, preşedintele asociaţiei "La voix des Roms" ("Vocea Romilor").

Presa a continuat să relateze sistematic despre expulzările de romi, care continuă aşadar. Reportaje foto au fost realizate în plin centrul Parisului, cu familii întregi de romi care dorm pe trotuare. S-a vorbit în presă şi despre dezmembrarea unor reţele de răufăcători. Atenţia a fost suscitată în particular de o bandă de aşa-zis "chioşcari", copii care sub îndrumarea adulţilor devalizau chioşcurile de ziare din Paris, bandă ce a fost arestată după luni de investigaţii, în colaborare cu poliţiştii români detaşaţi la Paris. O colaborare care s-a soldat şi cu descinderi în diverse tabere ilegale de romi din periferia Parisului, pentru a dezmembra alte reţele de adulţi, care exploatau copii pentru furturi sau femei pentru prostituţie.

 

Demersuri diplomatice în problematica romilor

 

În urma vizitei efectuate la Bucureşti de ministrul francez de Interne şi cel al Afacerilor Europene, cele două capitale au promis să conlucreze mai bine, ca să integreze romii în societatea lor de origine, adică în România.

Până atunci, Parisul este cel care a luat iniţiativa să ridice o serie de piedici puse în calea românilor şi bulgarilor, pentru a avea acces la piaţa muncii din Hexagon. Evantaiul posibilităţilor li s-a deschis la 291 de meserii, faţă de 150 până acum, iar patronii nu mai sunt nevoiţi să plătească o taxă de circa 800 de euro, pentru a putea angaja un român sau un bulgar. Cu toate acestea, mai există ceva care-i discriminează şi anume obligaţia de a obţine un permis de lucru, foarte anevoios de obţinut, confirmă Saimir Mile.

O altă reformă care-i priveşte pe români (şi pe romi) este controversatul ajutor financiar acordat străinilor şi deci în particular romilor, care acceptau să se întoarcă în ţara lor de origine: 300 de euro pe cap de adult şi 100 pentru fiecare copil. El a fost redus substanţial la circa 50, respectiv 30 de euro de către Oficiul Francez al Imigraţiei şi Integrării. Pentru autorităţile franceze, adică pentru ministrul de Interne, Manuel Valls, dispozitivul este "inoperant, pervers şi costisitor". Anul trecut, 10.600 de oameni, dintre care 7.300 de români şi 1.400 de bulgari beneficiaseră de acest ajutor, fără ca populaţia romilor din Franţa să scadă.

Când a luat decizia să abroge practic acest sistem de ajutor, Manuel Valls a estimat că "romii au vocaţia să se întoarcă în România şi să rămână acolo". O declaraţie care l-a stupefiat pe preşedintele asociaţiei "Vocea romilor".

În aceste condiţii, sunt puţine speranţe ca lucrurile să se schimbe în 2013 pentru romii care-şi încearcă norocul în Franţa?

 
Ce soartă vor avea romii din Franţa în 2013?