Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă polemică în jurul profetului Mahomed

o-noua-polemica-jurul-profetului-mahomed.jpg

Directorul publicaţiei Charlie Hebdo, Charb (Foto: AFP)

Revista franceză Charlie Hebdo a publicat un număr special, intitulat "Viaţa lui Mahomed", o biografie sub formă de bandă desenată "complet halal", spune directorul săptămânalului satiric.

"Cui îi aparţine Mahomed? Tuturor. El este profetul musulmanilor, dar pentru alţii e un personaj istoric sau o legendă. Îl putem deci caricatura pe Mahomed aşa cum îi caricaturăm pe Iisus, pe Napoleon sau pe Zorro". Plecând de la aceste premise, Charlie Hebdo a scos aşadar miercuri pe piaţa franceză, contra sumei de şase euro, o bandă desenată, intitulată "Viaţa lui Mahomed".

În preambulul acestui număr special, un aşa-zis sociolog franco-marocan pe nume "Zineb", co-autoare a publicaţiei, spune că "nu e vorba nici de o caricatură, nici de o satiră, ci de o poveste minuţioasă a vieţii profetului, bazată pe o bibliografie riguroasă". În opinia directorului de la Charlie Hebdo, am avea de-a face cu "o biografie autorizată de Islam, o biografie halal, întrucât a fost redactată de musulmani. E o compilaţie a ceea ce a fost scris deja despre viaţa lui Mahomed de către diverşi cronicari musulmani. Noi doar am transpus-o în imagini. Nici cel mai savant dintre musulmani nu ne va putea reproşa ceva pe fond", spune Charb, directorul publicaţiei, respingând ideea unei noi provocări.

În noiembrie 2011, după publicarea unui număr special botezat "Charia Hebdo", plin cu caricaturi despre Mahomed, sediile revistei satirice fuseseră incendiate, site-ul, atacat de piraţi, iar Charb fusese ameninţat cu moartea, lucru care-l obligă de atunci pe directorul revistei să trăiască sub protecţie poliţienească.

 

Precedentul

 

Noi caricaturi, tot cu Mahomed, au fost publicate recent în Charlie Hebdo, numeroase ţări, dar şi Guvernul de la Paris emiţând o serie de critici şi reacţii. Şi acum liderii politici au făcut declaraţii mai mult sau mai puţin ambigue. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez a estimat astfel că "e nevoie de un echilibru just între libertatea de expresie şi necesitatea de a nu arunca paie pe foc. A fixa o regulă este însă foarte greu". La Ankara, însă, un responsabil turc, consilier al premierului Recep Erdogan, a denunţat însă o "provocare" şi a cerut musulmanilor "să ignore noua publicaţie. A transforma viaţa profetului Islamului în personaj de bandă desenată este în sine ceva eronat", a spus repectivul pe contul său Twitter.

Critici la care Charb se aştepta. "Dacă oamenii vor să fie şocaţi, o să fie şocaţi. Dacă noi considerăm că musulmanii nu sunt capabili să râdă de ei înşişi, dacă-i luăm drept nişte handicapaţi ai râsului, nu vom face decât jocul extremiştilor", conchide directorul publicaţiei Charlie Hebdo, într-un interviu acordat Agenţiei France Presse.