Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Obelix”, cetăţean rus

obelix-cetatean-rus.jpg

Gérard Depardieu (Foto: AFP)

Gérard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, este de astăzi cetăţean rus. Depardieu, ca şi alte sute de francezi mai înstăriţi, încearcă să scape de noua taxă de 75% pe venit, impusă de administraţia socialistă. Nemulţumirea a luat proporţii atât de mari, încât se pune deja problema renunţării la suprataxarea bogaţilor din Hexagon.

Vladimir Putin a semnat personal decretul prin care îi acordă cetăţenia rusă actorului care l-a interpretat pe Obelix. Gérard Depardieu a ameninţat în mai multe rânduri că va renunţa la paşaportul francez, în semn de protest faţă de creşterea de impozite decisă de administraţia lui François Hollande. Actorul alesese însă Belgia ca nou domiciliu fiscal şi a precizat că nici măcar decizia Curţii Constituţionale de a cenzura cumva acest nivel de taxare cu 75% pentru cei care câştigă peste un milion de euro pe an nu va schimba nimic.

Decizia, anunţată încă din campania electorală de Hollande, a făcut valuri şi în Franţa, dar şi în lume. Primul care a “taxat-o” a fost premierul britanic, David Cameron, care a declarat că îi va aştepta cu covorul roşu pe toţi oamenii de afaceri francezi nemulţumiţi. Apoi, primarul Londrei a lansat un apel similar. Acum, preşedintele rus Vladimir Putin face un gest ce poartă acelaşi mesaj: stabiliţi-vă aici, pentru a scăpa de taxele din Hexagon.

Alţi francezi cunoscuţi care au luat deja drumul exilului fiscal sau se gândesc să o facă sunt potrivit presei franceze compozitoul Jean Michel Jarre, cântăreţul Johnny Hallyday sau omul de afaceri Bernard Arnault. În septembrie 2012, de pildă, Jean Michel Jarre, cunoscut în toată lumea pentru muzica sa electronică, s-a dus la Londra, pentru a negocia mutarea companiei sale, Jarre Technologies, în centrul londonez.

Nu doar artiştii fac însă zid contra suprataxării. Mii de francezi pleacă, pe tăcute, spre Canada, în special spre Quebec. Cererea de cetăţenie canadiană, dar şi de permise temporare de muncă a explodat în toamna lui 2012. Alte mii de francezi emigrează ilegal spre Quebec. Mai toţi, din raţiuni economice.

Noua putere socialistă susţine oficial că va păstra taxa, bazându-se pe argumentul că şase francezi din zece sunt de acord cu ea. Totuşi, decizia Curţii Constituţionale este încă analizată pe toate părţile. Preşedintele François Hollande a cerut Guvernului să “rearanjeze” taxa, fără a-i schimba însă obiectivul, o formulare ce permite tot felul de interpretări. În cele din urmă, scrie Libération, taxa de 75% ar putea avea soarta taxei pe dioxidul de carbon, dorită de Nicolas Sarkozy. Adică să fie îngropată definitiv.