Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asterix şi Obelix, varianta rusească

asterix-obelix-varianta-ruseasca.jpg

Gérard Depardieu (Foto: Reuters)

Actorul Gérard Depardieu a devenit cetăţean rus. Vladimir Putin însuşi a semnat decretul privind acordarea cetăţeniei. Francezul încearcă să scape de noua taxă de 75% pe venit, impusă de administraţia socialistă de la Paris persoanelor înstărite.

Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea

Comunicatul Kremlinului este destul de laconic şi precizează doar că în conformitate cu punctul “a” al articolului 89 din Constituţia Rusiei, preşedintele a dat aviz favorabil cererii pentru cetăţenie, făcute de Gerard Depardieu, născut în anul 1948 în Franţa. Ulterior, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitrii Peskov, a explicat că şeful statului rus a apreciat contribuţia substanţială pe care Depardieu a adus-o culturii şi cinematografiei ruse.

Tot Peskov a mai precizat că actorul francez a făcut recent cererea pentru obţinerea cetăţeniei la Ambasada Rusă dintr-un stat al Uniunii Europene. Gérard Depardieu este foarte apreciat ca actor în Rusia, este invitat des să joace în filmele regizorilor ruşi şi mai nou, este eroul principal dintr-o reclamă la ketchup-ul rusesc.

Ultimul rol  pe care Depardieu l-a făcut în Rusia este cel al lui Grigorii Rasputin, într-un film care încă nu a apărut pe marele ecrane. Autorităţile de la Moscova l-au curtat de câteva luni pe Depardieu cu invitaţii de a se muta în Rusia. Premierul Medvedev i-a promis un regim impozitar mai lejer decât în Franţa, iar actualul lider de la Groznâi, Ramzan Kadârov, chiar îi vorbea actorului francez despre un adevărat paradis fiscal, în cazul în care se va muta în Cecenia.

Vicepremierul Dmitrii Rogozin comenta pe o reţea de socializare că de-abia acum Rusia se poate aştepta la o invazie de milionari occidentali, datorită sistemului de impozitare permisiv. Mediile actoriceşti din Rusia nu văd cu ochi buni decizia lui Putin, vorbind mai mult despre o ofensă pe care o aduce Kremlinul altor state. Nici comentariile de pe forumuri nu sunt tocmai favorabile. Mulţi forumişti deplâng soarta etnicilor ruşi din alte state din CSI, care sunt nevoiţi să aştepte ani de zile o decizie favorabilă pentru obţinerea cetăţeniei ruse.