Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mariana Câmpeanu la RFI, despre o invazie a muncitorilor români în străinătate: O poveste, nu vom fi un pericol pentru nici o ţară!

Românii care vor pleca la muncă în străinătate nu vor fi un pericol pentru nici o ţară. O spune într-un interviu la RFI ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Asta în contextul în care piaţa muncii din blocul comunitar a devenit complet liberă pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. Câmpeanu crede că românii care vor pleca să lucreze în alte ţări vor reprezenta în general forţă de muncă bine pregătită.

Mariana Câmpeanu spune că muncitorii români nu vor invada Occidentul: "Asta este o poveste spusă în general în ţările unde fie sunt alegeri, fie sunt nişte probleme nerezolvate de-a lungul timpului şi s-au găsit nişte ţapi ispăşitori, cum ar fi românii şi bulgarii. Eu cred că este cel mai normal fenomen care trebuie să se întâmple într-o Uniune Europeană, unde principiul de bază este libera circulaţie (...). Din păcate pentru România, dacă vor mai pleca persoane din România, acelea vor fi persoane cu calificare înaltă, ceea ce pentru noi este un lucru total nefavorabil".

Unde vor pleca românii la muncă de la 1 ianuarie? Ministrul Muncii crede că "o ţară tentantă, care de altfel, dintotdeauna a fost aşa pentru români, este în continuare Germania. Pentru persoanele cu studii superioare şi ţările nordice, cum ar fi Danemarca şi Olanda sau Suedia sunt ţări unde ei se adaptează destul de uşor (...). În Norvegia ne-au plecat foarte mulţi ingineri specializaţi în extracţia petrolului. În Marea Britanie, unde se face atâta tevatură, au plecat mii de doctori, de altfel se fac târguri de selectare a medicilor în România, deci ei vin şi încearcă să selecteze cât mai multe cadre sanitare şi îngrijitoare şi asistente medicale şi doctori pentru Marea Britanie, iată atunci nu se mai plânge nimeni de invazia doctorilor".

 

Unde vor pleca la muncă românii din Italia şi Spania?

 

Întrebată ce crede că se va întâmpla cu muncitorii români aflaţi deja în Italia şi Spania, Mariana Câmpeanu a răspuns: "Eu cred că vor rămâne acolo, pentru că în general cei care s-au instalat în aceste ţări au şi locuri de muncă, şi-au dus o parte din ei şi familiile sau se vor întoarce acasă. Puţini vor fi cei care se vor îndrepta de exemplu spre Marea Britanie. Eu cred că mai degrabă italienii, portughezii sau spaniolii se vor duce să caute locuri de muncă în Marea Britanie. Nu cred că sunt un pericol pentru nici o ţară românii care merg să muncească acolo. Pericolul mare în oricare ţară din UE este exploatarea acestor oameni care merg în căutarea unui loc de muncă (...). Aşa cum libera circulaţie este un drept universal şi dreptul la condiţii egale de muncă şi salarizare trebuie să fie la fel".

Mariana Câmpeanu se declară "îngrijorată de faptul că de acum încolo din România va pleca în continuare forţă de muncă calificată, pentru care statul român cheltuie foarte mulţi bani pentru pregătire şi de beneficiile muncii lor o să profite celelalte ţări".

 
Mariana Câmpeanu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre un val de muncitori români în Occident, după 1 ianuarie 2014