Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură dură încasată de Casa Regală a Spaniei!

lovitura_dura_incasata_casa_regala_spaniei.jpg

Infanta Cristina şi soţul ei, Iñaki Urdangarin, aici în 2007 (Foto: Reuters/Albert Gea)

Fiica regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, a fost inculpată de un judecător spaniol pentru fraudă fiscală şi spălare de bani. Este pentru prima dată când un membru al Familiei Regale spaniole este vizat în mod direct de ancheta pentru corupţie împotriva lui Iñaki Urdangarin, soţul Infantei Cristina.

Întreaga afacere a afectat puternic imaginea monarhiei spaniole. Judecătorul José Castro de la Tribunalul din Palma de Mallorca a trecut peste opoziţia Parchetului şi a inculpat-o pe Infanta Cristina (48 de ani), pentru "presupuse delicte fiscale şi spălare de capitaluri".

Judecătorul a acuzat-o pentru prima dată pe fiica regelui Juan Carlos pentru trafic de influenţă în primăvara anului 2012, dar decizia a fost anulată în urma unui recurs al Parchetului.

Iñaki Urdangarin este suspectat că a deturnat suma de 6,1 milioane de euro, din bani publici, împreună cu un fost asociat, în perioada 2004-2006.

Judecătorul încearcă să stabilească dacă fiica regelui are legătură cu presupusele activităţi frauduloase ale soţului ei.

De partea lor, serviciile regelui Spaniei şi-au exprimat marţi "respectul faţă de deciziile judiciare", după inculparea fiicei suveranului.