Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt exilaţii fiscali ai Franţei?

cine-sunt-exilatii-fiscali-ai-frantei.jpg

Gérard Depardieu, exilat fiscal în Rusia (Foto: Reuters/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Pool).

Politica fiscală ajunge rareori titlu de primă pagină în Franţa. Conflictul deschis dintre administraţia Hollande şi cel mai cunoscut actor al ţării, Gérard Depardieu, a dat însă subiectului o importanţă neobişnuită în ultimele săptămâni. Cine crede însă că Depardieu e singurul francez exilat pe motive de taxe se înşeală.

Povestea Asterix-ului rus o ştie între timp toată lumea. Nemulţumit de perspectiva unui impozit de 75%, Gérard Depardieu depune cerere pentru cetăţenia belgiană. Până să o primească, iese la rampă preşedintele rus, Vladimir Putin şi îi oferă paşaportul Federaţiei sale. Depardieu este însă doar ultimul francez care a ales să se exileze în altă ţară, dintr-o multitudine de motive, cel mai frecvent întâlnit fiind sistemul fiscal din Hexagon. Iar patria adoptivă preferată este... Elveţia.

Cântăreţul Charles Aznavour, care a avut şi el dispute publice cu statul francez pe tema taxării, s-a mutat în ţara cantoanelor în 1970 şi a trăit acolo patru decenii. Actorul Alain Delon a primit cetăţenia elveţiană în 1999, după ce în 1978 deschisese la Geneva un magazin de lux. Cântăreţul Johnny Hallyday s-a mutat în staţiunea montană Gstaad în 2006, iar campionul mondial la raliu Sebastien Loeb a devenit rezident elveţian în 2003. Motivul lui Loeb: taxele în Franţa sunt uriaşe, iar cariera de sportiv nu durează la infinit.

Cel mai de succes jucător de tenis al Franţei, Jo Wilfried Tonga, s-a mutat în Elveţia în 2008 şi nu a dat un motiv oficial pentru decizia sa. Şi el este doar ultimul tenismen profesionist francez dintr-o listă lungă de staruri mondiale: Guy Forget, Amelie Mauresmo, Richard Gasquet, Gilles Simon, Fabrice Santoro, Gael Monfils, Cedric Pioline, Henri Leconte şi Marion Bartoli.

Sudul Belgiei este şi el o destinaţie primitoare. Chiar Gérard Depardieu a anunţat luna trecută achiziţia unei case acolo. De asemenea, familia Meunier, care controlează lanţul Carrefour, locuieşte în regiune, imediat dincolo de graniţa franceză. Bernard Arnault, cel mai bogat om al Franţei, a aplicat şi el pentru cetăţenia belgiană. Arnault a ţinut să precizeze însă că va plăti impozite în continuare în Franţa. Iar colegul lui Depardieu în franciza Asterix, Christian Clavier, s-a mutat anul trecut la Londra. Agentul său a declarat atunci că mutarea este temporară şi nu ar fi motivată de impozite.