Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directorul general al BBC demisionează, după numai 55 de zile în funcţie

Directorul general al BBC, George Entwistle, a demisionat din funcţie, după numai 55 de zile, ca urmare a unui scandal generat de acuzaţii nefondate de pedofilie aduse de un program TV unui fost politician de frunte din Partidul Conservator.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Demisia a aruncat corporația publică britanică, deja slăbită de scandalul molestărilor sexuale Jimmy Savile, în cea mai gravă criză din istoria sa de 90 de ani.

Se poate spune că Entwistle și-a dat singur lovitura de grație. Sâmbătă, 10 noiembrie, la doar o săptămână după difuzarea materialului incriminat în emisiunea Newsnight, directorul general recunoștea într-un interviu difuzat pe BBC Radio 4 că nu era la curent cu conținutul programului și nici nu citise articolele din presă în care era sesizată falsitatea acuzațiilor.

După numai 12 ore, George Entwistle, flancat de Lordul Patten, președintele BBC Trust, organismul de reglementare și control al corporației, își anunța demisia din funcție.

Programul difuzat de Newsnight, o emisiune de analize și reportaje TV transmisă zilnic pe canalul BBC 2 de luni până vineri la 22.30, includea un interviu cu Steve Messham, un bărbat de 49 de ani, care afirma că în anii ’70, pe când se afla într-o casă de copii, fusese molestat sexual, chiar violat de un fost fruntaș al Partidului Conservator, din vremea când acesta era condus de Margaret Thatcher.

Deși politicianul respectiv nu era numit în programul Newsnight, realizatorii săi, jurnaliști din afara BBC, au dat indicii pe Twitter și pe diferite bloguri pe Internet din care a devenit clar că persoana acuzată era Lordul McAlpine, fost trezorier al Partidului Conservator și prieten apropiat al premierului Thatcher.

Scandalul a izbucnit când cotidianul The Guardian  a dezvăluit că era vorba de o confuzie de identitate, recunoscută de Messham.

La scurt timp după aceea a devenit clar că Newsnight nu-i arătase lui Messham fotografia lui McAlpine și nici măcar nu se ostenise să-i ceară o reacție celui incriminat.

A urmat inevitabilul, Lordul McAlpine a emis un comunicat în care nu numai că respingea acuzațiile ce i se aduceau, dar anunța că va da în judecată pentru calomnie pe toți cei care îl acuzaseră, în frunte cu BBC. Nu e nevoie ca cineva să fie numit explicit pentru a fi calomniat, e suficient dacă există indicii colaterale pentru stabilirea identității sale.

 

BBC, la răscruce

 

Acest scandal vine la doar câteva săptămâni după un altul, generat de acuzațiile că fostul prezentator și disc jockey Jimmy Savile era un pedofil notoriu, care se dedase la molestări sexuale chiar în sedii ale BBC, timp de zeci de ani.

Tot editorii emisiunii Newsnight fuseseră cei care deciseseră, la scurt timp după decesul lui Jimmy Savile în octombrie 2011, să nu difuzeze o investigație care dezvăluia practicile lui Savile. În schimb, un program similar a fost difuzat luna trecută de canalul ITV, rivalul privat al BBC, ceea ce a declanșat criza din BBC.

George Entwistle a fost chemat să dea explicații în fața unei comisii parlamentare, dar prestația sa a fost total neconvingătoare și proaspătul, pe atunci, director general a dat impresia unui manager care nu-și controlează proprii subordonați și, mai grav, pasează responsabilitatea.

Pe fondul acesta, e posibil ca Newsnight să fi căzut în cealaltă extremă, încercând să dovedească activismul său în ceea ce privește investigarea acuzațiilor de molestări sexuale.

Difuzarea programului, care conținea acuzații iresponsabile, ridică mai multe întrebări, nu în ultimul rând cum se face că directorul general, care este și redactor-șef al BBC, nu a știut nimic de acest program, în condițiile în care era conștient de climatul generat de scandalul Savile?

Cum se face că departamentul juridic al BBC, care e la dispoziția jurnaliștilor 24 de ore din 24, a avizat reportajul, în condițiile în care Marea Britanie are cele mai severe legi împotriva calomniei din lume? Deja se speculează că Lordul McAlpine ar putea cere de la BBC daune de un milion de lire sterline.

Oricum ar fi, credibilitatea BBC a suferit o grea lovitură. S-ar putea ca Entwistle să fie doar unul dintre managerii demisionari. Din clasa politică s-au auzit deja cereri ca Lordul Patten să demisioneze și el din postul de președinte al BBC Trust.

Alții cer ca ancheta publică Leveson, în cazul spargerii pe scară largă a mesageriei vocale de către unii jurnaliști din presa scrisă, să fie extinsă și la mass-media audiovizuale, iar de aici până la cereri de reglementare prin lege a presei nu mai e decât un pas.

Dar acest ultim scandal a ridicat și o altă problemă: aceea a responsabilității mediei sociale pe Internet, Twitter și bloguri, care răspândește cu o viteză uluitoare afirmații defăimătoare, dar nu este supusă, deocamdată, rigorilor legale ca și mass-media clasice.

BBC se află într-un moment de răscruce. Corporația, finanțată printr-o taxă audiovizuală anuală de £145,50 pe fiecare posesor de TV color, este deja criticată din mai multe direcții–clasa politică, trusturi de presă particulare, grupuri de presiune–și nu-și poate permite să navigheze ca o corabie fără cârmaci.

Viitorul director general va avea greaua misiune de a restabili încrederea publicului într-o instituție media bunăoară cunoscută pe întregul mapamond ca un simbol al credibilității și imparțialității jurnalistice.