Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania: O nouă sinucidere relevă drama evacuărilor silite

executari-silite.jpg

Spania: O nouă sinucidere relevă drama evacuărilor silite

O noua sinucidere, determinată de punerea în executare a unei evacuări silite, declanșează o aprinsă polemică  socială, care relevă drama pe care o trăiesc sute de mii de familii în fiecare zi. Imagini şi reportaje cu persoane înlănţuite de gratiile caselor pentru a nu fi evacuate au devenit deja o rutină a presei scrise şi a buletinelor de ştiri.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

În fiecare zi  peste 500 de familii sunt evacuate din casă pentru neplata creditelor ipotecare. Peste 500.000 de familii  au rămas deja fără locuințe de la începutul crizei și, conform unor date publicate de Asociația Consumatorilor, în acest moment mai există peste un milion și jumătate de  imobile care se află într-o situație similară. Majoritatea persoanelor care încă nu au fost evacuate povestesc cum trăiesc acest coșmar, cu lucrurile împachetate în cutii de carton așteptând neputincioase ca executorii judecătorești și poliția să sune la ușa lor ca să le alunge din casă, o tragedie tăcută dar  profundă a clasei medii în societatea spaniolă. 

Sinuciderea din acest sfărșit de săptămână, a doua în ultimele zile, a fost picătura care a umplut paharul și a determinat o societate întreagă să se revolte în fața acestui fenomen. Asociații, sindicate, oameni de cultură și în cele din urmă partidele politice, au cerut să se ia măsuri de urgență ca și  în fața unui cataclism natural.  

Într-un articol publicat astăzi, regizorul Pedro Almodovar,  compara acest dranatic fenomen social cu un uragan devastator și  relata tragedia petrecută în acest sfârșit de săptămână schițând un mic secenariu în care se succed scene cu diferite momente ale sinuciderii,  scene  care alternau  cu imagini ale aceleiași zile în care  Ana Botella, primarul Madridului, se roagă în biserică pentru cei care trăiesc tragedia recesiunii economice.

De asemenea s-au primit cereri din partea Asociației Magistraților , pentru a modifica legislaţia în defavoarea băncilor și un nesperat sprijin, pentru cei care traiesc această tragedie, a venit din partea sindicatului poliției , dând asigurări că va sprijini juridic agenții, care vor refuza să participe la acțiuni de executare silită.

 Sub presiunea acestei încărcate atmosfere sociale, premierul Mariano Rajoy a cerut băncilor să suspende aceste acțiuni, pentru că vrea să propună o reformă urgentă a legislației ipotecare.   

O cerere similară a venit din partea opoziției socialiste iar cele două mari partide s-au întâlnit astăzi pentru a pacta conţinutul  acestei reforme. Guvernanții și opoziția  vor  să confere un caracter social acestei legi, dându-le dreptul celor aflați în cauză să renegocieze creditele sau  să poată să locuiască în continuare în imobil. În acest context sunt voci care reamintesc faptul că până acum atât premierul Zapatero, în 2010, cât și Mariano Rajoy, la începutul acestui an, au refuzat deja astfel de reforme, propuse de partidele de stânga.

La rândul lor, băncile au o atitudine controversată: pe de o parte au anunțat suspendarea evacuărilor silite, iar pe de altă parte au averizat că această măsură va încuraja datornicii să nu-și plătească datoriile.

Conform legii creditelor ipotecare - un act normativ care datează de la începutul secolului trecut - neplata unui astfel de datorii nu poate fi stinsă mereu cu predarea imobilului în cauză și de multe ori în urma acestui proces sunt evacuaţi şi părinții, prietenii sau orice altă persoană care la rândul ei a garantat cu propria casă alături de titular.  

”Legislația spaniolă în domeniu este incompatibilă cu normele europene de protecție a consumatorilor, permițându-le băncilor să insereze  clauze  abuzive în contractele de credit”,  este concluzia cuprinsă într-un raport publicat săptămâna trecută de către Avocatul  General  al Curții de Justiţie a UE, Juliane Kokott, și poate să determine o hotărâre în consecință din partea instituției juridice comunitare, care să devină obligatorie pentru cei 27.  Avizul  a fost întocmit  în urma  unei cererii  venite din partea Tribunalului Comerţului din Barcelona, pentru a rezolva o  plângere depusă de un cetățean spaniol  împotriva bancii CatalunyaCaixa, în urma unei executări silite.

Este foarte probabil ca iminența acestei hotărâri din partea Curții de Justiţie să fie cea care a determinat în cele din urmă guvernul să ia atitudine faţă de acest dramatic fenomen social fiindcă până acum, așa cum acuză sindicatele, “băncile au fost marile beneficiare ale politicii guvernului conservator”.