Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lupte grele în nordul Siriei

Forțele rebele au preluat vineri controlul asupra celui mai mare aeroport militar din nordul țării, după mai multe zile de confruntări armate violente cu armata lui Bashar al-Assad. "Toți militarii regimului au părăsit aeroportul, după lupte care au făcut numeroase victime de ambele părți", a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

"Luptele de la aeroportul militar Taftanaz au încetat către ora (locală) 11.00 (11.00, ora României), iar această bază se află sub controlul total al insurgenţilor. Se înregistrează numeroşi morţi în rândul forţelor regimului. O mare parte dintre soldaţi şi ofiţeri au fugit (vineri) în zori", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) siriană cu sediul în Marea Britanie.

Este un eveniment important în conflictul civil din Siria, întrucât de pe acest aeroport decolau avioane ale armatei guvernamentale care bombardau fiefurile rebele din provincia Idleb.

Rahmane a mai declarat că "regimul a reuşit să mute către oraşul Idleb (la 20 de km sud-vest de Taftanaz) un număr mare de vehicule militare, dar o parte dintre ele a ajuns sub controlul rebelilor".

Aeroportul militar Taftanaz poate găzdui, în mod normal, aproximativ 60 de elicoptere, dar regimul le-a retras pe toate, cu excepţia a 20 de aeronave nefuncţionale, potrivit ONG-ului, care se sprijină pe o importantă reţea de militanţi şi medici în Siria.