Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii, plătiți în funcție de performanță?

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că, în viitor, medicii ar putea fi plătiți în viitor în funcție de performanță, astfel, personalul medical urmând a fi motivat în plus să rămână în ţară. Evaluarea ar trebui făcută după criterii obiective şi transparente, a mai precizat Nicolăescu, citat de Mediafax.

"Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic şi trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanţă. În sensul în care să motivăm personalul medical şi în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul şi chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în ţară. (...) Că vom face modificări legislative substanţiale, că vom merge poate la acte normative subsecvente - mi-e greu să vă spun astăzi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim şi sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activităţi", a spus Nicolăescu.

Ministrul a făcut aceste afirmații subliniind că resursa umană din sistemul sanitar constituie o mare problemă, iar în ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru oprirea exodului medicilor. Numai în 2012, aproape 2000 de medici români au ales să lucreze în străinătate.

Pe de altă parte, a spus Nicolăescu, este important şi ca mediul de lucru să fie motivant şi ca investiţii şi ca personal, întrucât un medic care lucrează cu aparatură învechită "oricând poate fi acuzat de malpraxis".