Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi proteste de amploare în Ucraina

ucraina_-_proteste_-_sursa_reuters.jpg

Proteste la Kiev (Sursa: Reuters)

Aproximativ 50.000 de oameni s-au adunat, duminică, în centrul Kievului pentru a protesta faţă de agresiunea care l-a vizat pe unul dintre liderii opoziţiei, fostul ministru de Interne Iuri Luţenko, relatează AFP, citată de Mediafax.

Iuri Luţenko, în vârstă de 49 de ani, fost ministru de Interne şi unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, a fost internat sâmbătă în stare gravă după ce a fost bătut în cursul unor confruntări între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine, la Kiev.

Zeci de manifestanţi se adunaseră vineri seară în faţa unui tribunal care i-a condamnat la câte şase ani de închisoare pe trei bărbaţi acuzaţi că au vrut să arunce în aer, în 2011, o statuie a lui Lenin. Televiziunea publică ucraineană a difuzat imagini cu mai multe persoane transportate pe targă după intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor care atacaseră cu pietre.

Soţia lui Luţenko a declarat că acesta are traumatisme craniene după ce a fost bătut de forţele de ordine. Luţenko a fost scos duminică de la terapie intensivă, rămânând internat.

Luţenko, în vârstă de 49 de ani, membru al fostului Cabinet prooccidental condus de Iulia Timoşenko, a fost în detenţie aproape trei ani, fiind eliberat la presiunile Uniunii Europene.

Începând din noiembrie, în Ucraina au loc proteste masive faţă de refuzul Administraţiei Viktor Ianukovici de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.