Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armistiţiul din Gaza, încălcat. Israelul şi Hamas se acuză reciproc

armistitiul-gaza-incalcat-israelul-hamas-se-acuza-reciproc.jpg

Pompierii încearcă să stingă un incendiu la o uzină din Gaza, lovită de bombardamente israeliene (Foto: Reuters/Ahmed Zakot).

Situaţia din Fâşia Gaza se tensionează de la o oră la alta. Israelul a acuzat Hamas că nu a respectat nici măcar armistiţiul de trei ore pe care îl conveniseră pentru că acolo s-a aflat premierul egiptean. Vineri este cea de-a treia zi a operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare". Ea a fost declanşată miercuri după-amiază, odată cu asasinarea lui Ahmad Jaabari, liderul militar al mişcării islamiste Hamas.

După o pauză extrem de scurtă, bombardamentele au reînceput. Doi palestinieni au fost ucişi în timpul unui raid israelian din nordul Fâşiei Gaza. Israelul susţine însă că raidul a fost o reacţie la faptul că gruparea extremistă Hamas nu şi-a respectat promisiunea. Cele două părţi conveniseră, la cererea Egiptului, să înceteze focul, cât timp în Fâşia Gaza se afla, ca mediator, ca să evalueze situaţia, premierul egiptean, Hisham Qandil.

Armistiţiul ar fi trebuit să dureze trei ore. Hamas este cel care nu a respectat vizita egipteanului, a acuzat Israelul, prin purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu. La rândul lor, forţele de securitate palestiniene susţin că avioanele israeliene au bombardat fără motiv un grup de locuitori din zona Nazila, în nordul Fâşiei Gaza. Analiştii spun că este cea mai amplă operaţiune israeliană în Teritorii, din ultimii trei ani.

 

Care este bilanţul?

 

În cele două zile şi jumătate care au trecut, raidurile au lăsat în urmă cel puţin 21 de morţi, printre care şi mulţi copii, plus 235 de răniţi. Asta o spun surse palestiniene. De partea cealaltă, trei israelieni au fost ucişi joi, când una dintre rachetele lansate dinspre Fâşia Gaza a lovit o clădire de locuinţe din sudul Israelului. Tot în cele nici trei zile, aproape 300 de rachete au atins teritoriul Israelului. Unele au ajuns chiar până la periferia Tel Aviv-ului. Joi, pentru prima dată din 1991 încoace, locuitorii din Tel Aviv au fost nevoiţi să se refugieze în adăposturile speciale. Ce s-a întâmplat este că Hamas a obţinut rachete cu rază mai lungă de acţiune de la Iran şi organizaţia militantă Hezbollah, ce operează pe teritoriul Libanului.

În timpul nopţii, forţele israeliene au lovit peste 130 de ţinte palestiniene. A fost distrusă parţial inclusiv clădirea în care se află Ministerul de Interne din Fâşia Gaza. Printre cei ucişi se numără fiul de 11 luni al unui jurnalist care lucra pentru serviciul în limba arabă al BBC. Jurnalistul Jihad Misharawi susţine că atât fiul său, cât şi cumnata sa au fost ucişi de şrapnelul care i-a atins casa din Gaza.

 

Egiptul mediator

 

Egiptul a fost atâţia ani mediator în acest conflict. Acum, situaţia este extrem de sensibilă, având în vedere că Israelul se află în plină campanie electorală, iar noua conducere de la Cairo este una islamistă. Premierul Egiptului a ajuns în Fâşia Gaza la primele ore ale dimineţii de vineri. Hisham Qandil a vizitat un spital şi a vorbit cu politicieni palestinieni. Egipteanul i-a transmis presei că situaţia din Gaza este "un dezastru" şi că "agresiunea israeliană trebuie să înceteze", potrivit BBC. "Această tragedie nu poate fi ţinută sub tăcere şi lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea de a pune capăt acestei agresiuni", a declarat la Gaza Hisham Qandil.

Mai putem vorbi cu greu de moderaţie şi de un adevărat rol de mediere al Egiptului. Frăţia Musulmană, aflată la putere în Egipt (inclusiv preşedintele Morsi este membru al Frăţiei) are legături strânse cu organizaţia Hamas, care controlează Fâşia Gaza. Situaţia nu dă semne că se va calma prea curând. Din contră. Israelul a început vineri mobilizarea a 16 mii de rezervişti. Cabinetul lui Benjamin Netanyahu a aprobat mobilizarea a 30 de mii de rezervişti, în total.

 

Alt mediator?

 

Turcia, care are de altfel o influenţă tot mai mare în regiune, s-a oferit vineri să joace acest rol de mediator. Vicepremierul turc, Bulent Arinc, a sugerat că Turcia şi Israelul ar putea examina modalităţi de încetare a operaţiunii aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza. Totuşi, Turcia înclină şi ea spre cauza palestiniană. Joi, şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a explicat că va cere organizaţiilor internaţionale să ia măsuri pentru a pune capăt "poziţiei agresive" a Israelului împotriva Fâşiei Gaza.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Catherine Ashton, şi-a arătat îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor. Atacurile din partea Hamas, care au provocat criza actuală sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze, dar şi Israelul trebuie să dea un răspuns proporţionat, a indicat Ashton.

Se poate vorbi de o eventuală intervenţie terestră? Deocamdată, nu există nici un semn al prezenţei trupelor israeliene în Fâşia Gaza. Totuşi, armata israeliană anunţase că se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră contra oraşului Gaza, dacă i se va da ordin în acest sens. Tancurile israeliene au început deja să se îndrepte spre Gaza, relatează corespondentul cotidianului francez Le Figaro.

 

Război pe Internet

 

Dincolo de conflictul din teren, există un război al propagandei pe reţelele de socializare. În special pe Twitter. Armata israeliană postează mesaje în timp real despre operaţiunea sa din Gaza. A postat pe aceeaşi reţea şi o înregistrare video a atacului în care a fost ucis liderul aripii militare a Hamas. Tot pe Twitter a răspuns şi facţiunea militară sau brigăzile Ezzedin al-Qassam. Într-un tweet, au scris că "mâinile noastre binecuvântate vor ajunge la liderii şi soldaţii voştri oriunde vor fi aceştia (Voi Înşivă Aţi Deschis Porţile Iadului)". Într-un alt mesaj, extrem de direct, armata israeliană a recomandat liderilor Hamas, de eşalon superior sau inferior să nu-şi arate faţa în zilele ce vor urma. Prin aceste ameninţări, ambele părţi încalcă regulile Twitter. Rămâne de văzut dacă reţeaua îşi va respecta propriile reguli şi dacă va bloca ambele părţi.